• I nya hus byggs hissar och nu höjs stödet ifall man sätter in hiss i äldre hus. Arkivbild
Publicerad: tisdag, 12 februari, 2019 - 07:16

Stöd för hissar höjs

Landskapsregeringen höjer stöden för olika åtgärder som ska underlätta för funktionshindrade och äldre att bo kvar i sina bostäder.

Installation av hissar i befintligt bostadsbestånd får ett höjt stöd från max 30 procent till max 45 procent av de godkända kostnaderna.

Även stödet för avlägsnande av rörelsehinder höjs från max 40 procent till max 45 procent. Åtgärder som understöds kan vara till exempel trapphiss, byggande av ramper eller automatisering av ytterdörr.

Dessutom ändras villkoren för understöd för reparation av egen bostad och det görs för att fler pensionärer ska kunna bo kvar hemma längre. Det är villkoren för inkomstgränserna för att vara stödberättigad som ändras och även understödets procentandel av de godkända kostnaderna höjs.
I och med att dessa stöd höjs så är alla nu på samma nivå som i riket.

Fler Nyheter

ÅF stöder Löfström

Ålands framtid ställer sig bakom den sittande riksdagsledamoten Mats Löfström inför riksdagsvalet den 14 april. Det skriver partiet i ett pressmeddelande.

Pollensäsongen lindrigare än förra året

Agneta Ekebom, biolog på polynologiska laboratiet vid naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.
Årets pollensäsong blir relativt tidig men troligtvis lindrigare än förra året. Björken blommar kraftigt vartannat år och 2018 var ett år med kraftig blom.

Polisen stoppade drogpåverkad

Under onsdagskvällen och natten till torsdag rapporterar polisen om följande.

Finström önskar seniorboende

Kommunstyrelsen i Finström beslöt på sitt senaste möte att man ska annonsera efter utomstående aktörer som ska bygga ett seniorboende på den gamla dagistomten i Godby, som är i anslutning till äldreboendet Rosengård.

Ekonomiska överenskommelsen godkänd i riksdagen

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström om beslutet:
Igår klubbades den ekonomiska uppgörelsen mellan Åland och riket i riksdagen som ett av de sista ärendena under dagen.

Åländsk transport förberedd på minskade utsläpp

EU-parlamentariker Nils Torvalds, Hans-Erik Eker från Transmar och Åland Posts Jonas Back
EU-parlamentet enades med representanter för de olika EU-länderna igår om ett gemensamt mål för att minska koldioxidutsläppen från tung transport.

Vinden ställer till det i skärgårdstrafiken

Ålandstrafiken meddelar att dagens hårda vind ställer till det en del för m/s Gudingen och m/s Odin idag.

Lärarna respekteras på Åland

Lärarna Mikael Virta och Gustav Rask
Situationen för de åländska lärarna är bra, säger lärarna Mikael Virta och Gustav Rask som arbetar i Kyrkby högstadieskola. Debatten om situationen i skolan har gått het den senaste tiden men det är inte synd om lärarna, säger Mikael Virta.

Lemland vill ha större daghem

Camilla Pada, barnomsorgsledare i Lemland
Planeringen för att bygga nya daghem i Lemland är långt kommen och förhoppningen är att det första spadtaget för det planerade nybygget i Söderby kan tas inom det här året.