• I nya hus byggs hissar och nu höjs stödet ifall man sätter in hiss i äldre hus. Arkivbild
Publicerad: tisdag, 12 februari, 2019 - 07:16

Stöd för hissar höjs

Landskapsregeringen höjer stöden för olika åtgärder som ska underlätta för funktionshindrade och äldre att bo kvar i sina bostäder.

Installation av hissar i befintligt bostadsbestånd får ett höjt stöd från max 30 procent till max 45 procent av de godkända kostnaderna.

Även stödet för avlägsnande av rörelsehinder höjs från max 40 procent till max 45 procent. Åtgärder som understöds kan vara till exempel trapphiss, byggande av ramper eller automatisering av ytterdörr.

Dessutom ändras villkoren för understöd för reparation av egen bostad och det görs för att fler pensionärer ska kunna bo kvar hemma längre. Det är villkoren för inkomstgränserna för att vara stödberättigad som ändras och även understödets procentandel av de godkända kostnaderna höjs.
I och med att dessa stöd höjs så är alla nu på samma nivå som i riket.

Fler Nyheter

Vill ha åländsk märkning av kött på restauranger

Lena Brenner:
Åland borde ha infört ursprungsmärkning av kött på restauranger. Det anser Ålands landsbygdscentrum och Ålands natur och miljö.

Perander ny chef för ÅMHM

Landskapsregeringen har utsett Susanne Perander som ny chef på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, efter att Stig Abrahamsson lämnade...

Kommunerna lär överklaga LR:s beslut om landskapsandelar

Kommundirektör Christian Dreyer och utbildningsminister Tony Asumaa:
Landskapsregeringen avslår 14 kommuners rättelseyrkan som gäller landskapsandelar och basbelopp för driften av grundskolan för år 2019. Kommunerna yrkade att landskapet skulle fatta ett nytt beslut, eftersom de anser att ersättningen för grundskolans del blir för låg.

Döms efter falsklarm om skottlossning

En 36-årig man döms för falskt alarm. Brottet inträffade i september i fjol då mannen befann sig ombord på m/s Birka Stockholm.

Många trafikbrott under gårdagen

Igår uppdagade polisen flera trafikbrott, skriver man i ett pressmeddelande.

Branden på ÅHS släckt, C-byggnaden evakuerad

Vi hör räddningschef Karl Nordlund:
I morse kom larm om rökutveckling och en mindre brand på sjukhuset.

Fara för gräsbränder

Det råder hög risk för gräsbränder i landskapet Åland, enligt Finlands meteorologiska institut. De skriver på sin hemsida att risken för gräsbrand är uppenbar på grund av torkan och att bränderna sprider sig mycket snabbt i blåsigt väder.

Mindre brand på sjukhuset

Sjukhuset stod i morse i beredskapsläge på grund av rökbildning efter en mindre brand i C-huset.

Geta efterlyser kommunrepresentation

Idag går remisstiden ut för betänkandet av en revidering av offentlighetslagstiftningen. Geta kommunstyrelse betonar i sitt utlåtande till...