• Förverkligandet av segeljakten Alanta ska dokumenteras. Arkivfoto.
Vi hör Jonas Lindvik och Emil Weyand:
Vi hör Jonas Lindvik och Emil Weyand (längre version från Åland idag)
Publicerad: fredag, 15 mars, 2019 - 16:49, uppdaterad: fredag, 15 mars, 2019 - 17:25

Stipendiepengar ska användas för dokumentation av Alantabygget

Det största av de kulturstipendium Svenska Kulturfonden delade ut till Åland gick till Föreningen Segeljakten Alanta, hela 90 000 euro.

- Det känns jätteroligt förstås. Vi hade ursprungligen ansökt om mer pengar men det här är redan mycket mer än vi förväntade oss att vi skulle få, säger Emil Weyand.
Med stipendiet räknar han och Jonas Lindvik att projektet Atlanta är halvvägs finansierat.
- Vad exakt vi lägger pengarna på måste vi bestämma på vårt styrelsemöte. Men det är inte för att bygga skutan vi sökte stipendium, utan för att dokumentera byggandet. Alanta är byggd så som man i Norden byggt båtar i tusentals år och tekniken hör till det immateriella kulturarvet. Vi har ett filmteam som förevigar processen och Kristin Ilves, professor i Marinarkeologi skriver ett arbete om det, säger Lindvik.

Fler Nyheter

Maxikarkki slutar sälja via Åland

Net trading group Åland AB slutar med den godisförsäljning som under namnet Maxikarkki har sålts via Åland Post.

LR svarar om effektiviteten vid Guttorp

Landskapsregeringen har nu svarat på vilka åtgärder som ska vidtas med anledning av resultaten från effektivitetsrevisionen av Ålands hälso- och sjukvård, Ålands polismyndighet, vägunderhållsenheten och Ålands fiskodling i Guttorp.

Landskapet beställer specialrevision av ÅMHM

Landskapsregeringen har beslutat om en specialrevision av Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM.

Polisen tvingades prioritera

Maria Hoikkala intervjuas:
Som Ålands radio rapporterade igår hann polisen inte fram till alla utryckningar de kallades till under tisdagen och bad i polisrapporten om ursäkt till anmälare och drabbade då resurserna inte räckte till.

Svårare än vanligt att rekrytera sjuksköterskor

Olli-Pekka Lehtonen:
Det har varit svårare än vanligt att rekrytera sjuksköterskor till ÅHS den här sommaren säger Olli-Pekka Lehtonen chefsläkare på ÅHS.

Villkorligt fängelse yrkas för grov stöld

Fem månaders villkorligt fängelse för grov stöld. Det yrkade åklagaren på under dagens rättegång där en man stod åtalad för att i april 2017 ha brutit sig in i en bostad i Sund genom att krossa ett fönster och tillgripa en flaska whisky.

Man dömd efter strypgrepp på kvinna

En 19-årig man dömdes för misshandel i onsdags i tingsrätten. Mannen har i augusti i fjol, utanför Sittkoffsgallerians garage i Mariehamn, tagit strypgrepp om en kvinnas hals.

Uppsagd daghemsföreståndare får rätt i förvaltningsdomstolen

I november i fjol avslutade en kommun en daghemsföreståndares provanställning, på grund av samarbetsproblem med både personal och föräldrar.

Direktsänd EU-valdebatt i Ålands radio och Ålandskanalen

I dag klockan 15 kan ni se och höra de åländska EU-valskandidaterna Camilla Gunell och Anton Nilsson i Ålands radios valdebatt inför EU-parlamentsvalet på söndag den 26 maj.