Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 15 mars, 2019 - 16:49Uppdaterad: fredag, 15 mars, 2019 - 17:25
  • Förverkligandet av segeljakten Alanta ska dokumenteras. Arkivfoto.

Stipendiepengar ska användas för dokumentation av Alantabygget

Det största av de kulturstipendium Svenska Kulturfonden delade ut till Åland gick till Föreningen Segeljakten Alanta, hela 90 000 euro.

- Det känns jätteroligt förstås. Vi hade ursprungligen ansökt om mer pengar men det här är redan mycket mer än vi förväntade oss att vi skulle få, säger Emil Weyand.
Med stipendiet räknar han och Jonas Lindvik att projektet Atlanta är halvvägs finansierat.
- Vad exakt vi lägger pengarna på måste vi bestämma på vårt styrelsemöte. Men det är inte för att bygga skutan vi sökte stipendium, utan för att dokumentera byggandet. Alanta är byggd så som man i Norden byggt båtar i tusentals år och tekniken hör till det immateriella kulturarvet. Vi har ett filmteam som förevigar processen och Kristin Ilves, professor i Marinarkeologi skriver ett arbete om det, säger Lindvik.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »