Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 5 juli, 2018 - 12:13Uppdaterad: torsdag, 5 juli, 2018 - 12:17
  • Statsåklagare Tom Laitinen. Arkivfoto: Owe Sjöblom.

Statsåklagaren vill att Pafs samfundsbot höjs

Statsåklagaren Tom Laitinen yrkar att hovrätten ska ålägga Paf att betala en samfundsbot på åtminstone 250.000 euro.

När Paf i februari dömdes för penningtvätt av oaktsamhet slog tingsrätten fast att samfundsboten skulle bli 50.000 euro.

Paf vill att hovrätten förkastar statsåklagarens besvär. Man anser inte att det finns skäl att utdöma någon samfundsbot överhuvudtaget, och i vilket fall som helst menar man att en eventuell samfundsbot inte kan överstiga 30 000 euro.

Paf har också lämnat in en egen 36 sidor lång besvärsskrift över tingsrättens dom där man yrkar att hovrätten förkastar domen till den del åklagarens yrkanden bifallits, förkastar åklagarens yrkanden på samfundsbot och förverkandepåföljd och ålägger staten att ersätta Paf för rättegångskostnaderna. Man menar att tingsrätten inte beaktat eller korrekt värderat central bevisning, att man bedömt vittnesmål och skriftlig bevisning på ett felaktigt sätt och att domen dessutom är juridiskt felaktig. För det första anser Paf att penningtvätt inte kan begås genom underlåtenhet och för det andra motsätter man sig att tingsrätten ansett att brottet begåtts av en så kallad anonym gärningsman. Nu återstår att se om hovrätten väljer att hålla muntlig förhandling.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »