Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 12 oktober, 2016 - 15:28
  • Ålandskommitténs ordförande Tarja Halonen uppmanas tala allvar med statsminister Sipilä. Foto: ulf Weman.

Ställer hoppet till Tarja Halonen

Det blev lite omtumlande för Ålandskommitténs åländska medlemmar när motsättningarna mellan riksdagspartiernas medlemmar i går för första gången i kommitténs treåriga historia kom upp till ytan.

 De vill gå med på ytterst små förändringar, exempelvis en höjning av klumpsumman med hänsyn till befolkningsutvecklingen. Men det ska egentligen göras ändå, säger en kommittémedlem till Ålands Radio.

- Det ser inte så hoppfullt ut, men vi måste ändå hoppas på en kompromiss och att Tarja Halonen tar i saken med statsminister Sipilä, säger kommittémedlemmen.

En annan kommittémedlem ser det inte så dramatiskt.

- Så här har det varit hela vägen. Vi för fram vår sak och argumenterar för det och det arbetet fortsätter. Visst har vi känt sedan länge ett motstånd när det gäller ekonomin, men vi har utredningar gjorda och vi fortsätter att nöta på, säger kommittémedlemmen.

På högsta nivå

Nu gäller det för landskapet att mobilisera och förhandla på högsta nivå i Finland, säger en tredje kommittémedlem till Ålands Radio. Och en mobilisering sker redan inom en vecka. Talman Johan Ehn väntar nu på att få information av de åländska kommittémedlemmarna.

- Vi behöver få en rejäl redogörelse för vad som hände i går, för att kunna diskutera en strategi att gå vidare. Det är för tidigt att säga vilken lösning vi bör gå in för, säger Johan Ehn.

Det här bör ske senast i början på nästa vecka. Torsdagen den 20 oktober möts Ålandskommitténs presidium, bestående av ordföranden president Tarja Halonen och de två vice ordförandena Teija Tiilikainen och Gunnar Jansson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »