• Barbro Sundback i stadsfullmäktige. Arkivfoto: Totte Vesterlund
Barbro Sundback saknade motiveringar i förslag i stadsfullmäktige.
Publicerad: torsdag, 21 juni, 2018 - 10:55, uppdaterad: torsdag, 21 juni, 2018 - 12:31

Stadsfullmäktige bordlade förtroendeomröstning

Ålands framtids önskan att byta ut sin ledamot Birgitta Johansson i stadsstyrelsen fick ingen lösning när stadsfullmäktige behandlade ärendet i går.

 På förslag av moderaten Johan Ehn, som ledde gårdagens sammanträde, bordlades ärendet till i augusti. Men det krävdes en omröstning eftersom socialdemokraten Martin Nilsson föreslog att ärendet skulle behandlas i går. Den omröstningen slutade 18-7 för bordläggning.

Beslutet togs efter överläggningar i grupperna men utan dess mer diskussion i salen. Den enda som begärde ordet var socialdemokraten Barbro Sundback som menade att det inte fanns någon förklaring till varför Ålands framtid saknar förtroende för sin ledamot.

-Om man inte åtnjuter en persons förtroende i ett sånt här organ så måste man ange på vilket sätt förtroendet missbrukats, sa Barbro Sundback som meddelade att hon kommer att rösta för att stadsstyrelsen har hennes förtroende.

Enligt Johan Ehn ger bordläggningen en möjlighet för Ålands framtid att lösa frågan internt medan övriga partier också kan fundera på hur man kan gå vidare.

Fler Nyheter

Avbokningstiderna i skärgårdstrafiken ändras igen

Efter kritiken mot de långa avbokningstiderna i skärgårdstrafiken ändrar landskapsregeringen reglerna.

Villkorligt fängelse för bilkörning

Olovlig körning, straffbart bruk av narkotika, rattfylleri, grovt äventyrande av trafiksäkerheten, tredska mot polis, fordonsskatteförseelse.

Varutransporterna orsakade debatt i lagtinget

Veronica Thörnroos (C) och Mika Nordberg (M) debatterar:
Diskuterar vi samma sak? Det undrade centerns Veronica Thörnroos under gårdagens lagtingsdiskussion om hur varutransporterna i skärgården ska skötas från den första januari 2019.

ÅMHM-taxor börjar gälla från årets början

ÅMHM:s taxor när det gäller tillståndsavgifter och tillsynsärenden börjar gälla från årets början.

Köttbesiktningsavgifter slopas

Wille Valve och Johannes Dahlman intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Slakterinäringen befrias helt från köttbesiktningsavgiften år 2019. -Det här är en extraordinär åtgärd som görs på grund av den pressade situation som livsmedelsklustret har till följd av årets torka, säger social- och hälsovårdsminister Wille Valve (M). Han säger att det rör sig om en årlig summa på 20.000 euro.

Landskapsfinansierat projekt ska göra Åland till Finlands Toscana

Therese Flöjt, Nina Olin och Camilla Gunell intervjuades av Martina Eriksson
Åland ska bli Finlands Toscana i projektet Mat Åland 2021. Idéen med projektet är att höja Åland som matdestination och lyfta livsmedelsklustret på Åland, säger Terese Flöjt som är styrelseordförande för Visit Åland.

ÅF-motion om skatteavdrag

Beskatta låga pensionsinkomster lindrigare än idag skriver Ålands Framtids Axel Johnsson och Brage Eklund.

Elbussar hellre än miljödiesel

- Det bästa hållbara alternativet för stadens kollektivtrafik är att förbereda den för eldrift. De skriver Mariehamns miljösamordnare Ulf Simolin i ett utlåtande till infrastrukturnämnden.

1000 har skrivit på medborgarinitiativ om spel

Nu har 1000 ålänningar skrivit på medborgarinitiativet ”Tips, lottospel och tidigare spelprodukter på Åland” som några spelombud startade den 30 november.