• Stadsdirektör Barbara Heinonen, foto: Rebecca Björkholm
Barbara Heinonen intervjuas:
En längre intervju med Barbara Heinonen (från Åland idag)
Publicerad: onsdag, 12 juni, 2019 - 17:06, uppdaterad: onsdag, 12 juni, 2019 - 17:34

Stadsdirektören: Större beslutanderätt till omvårdnadsledarna

Äldreomsorgens beslutsnivåer behöver förtydligas och omvårdnadsledarna få stöd i sitt ledarskap. Det menar stadsdirektör Barbara Heinonen.

I över ett år har införandet av treskift inom Mariehamns äldreomsorg debatterats av politiker och personal, efter att ett protokoll från socialnämnden uppmärksammats i media. Konsulten Carolina Sandells översikt om införandet av ergonomisk arbetstid, rullande morgon-kvälls- och nattskift för all personal, presenterades nyligen. I dagsläget finns en informell praxis att personalen specialiserar sig på ett skift.

Schemaläggning är dock inte en politisk fråga, enligt rapporten. Stadsdirektör Heinonen instämmer:

-Det är ännu oklart vad som gäller, men det är en fråga för arbetsledningen i samråd med personalen, säger hon.

Förutom en tydligare beslutsgång, efterlyser konsulten Sandell en stärkt värdegrund och ett större personalinflytande. Även i detta får hon medhåll av Barbara Heinonen som säger att staden ska jobba på detta framöver.

Fler Nyheter

Oförändrad inkomstskatt i Mariehamn

Inkomstskatten i Mariehamn förblir oförändrad på 17,25% under nästa år. Det beslutades i stadsfullmäktige under gårdagen.

Nytt farledsförslag för elhybridfärja

Landskapsregeringens förslag om en nybyggnad av en 1200 meter lång farled som ett led i projektet västra Föglö delges nu allmänheten.

Mopeder och bilar körs på motionsspåret i Jomala

Stefan Mattsson intervjuas:
Många ungdomar kör med mopeder och även bilar på motionsspåret i Jomala. Brukandet av fordon på spåret gör att det lämnar en del sladdspår och gör upplevelsen mindre trevlig för motionärer.

Rinne och Löfven diskuterade potentiell Östersjökonferens

Finlands statsminister Antti Rinne har gjort ett traditionellt besök till Sverige i början av statsministerperioden. Rinne valde dock att avvika från en långvarig tradition genom att avlägga sitt första utlandsbesök till Estland under den senaste helgen.

Logotypen för Åland-100 presenterades

Annika Zetterqvist och Stefan Aspberg intervjuas av Rasmus Lindqvist
Landskapsregeringen har presenterat logotypen för Ålands självtyrelses hundraårsjubileum år 2021 - 2022.

Landskapsandelarna ändras inför kommunreformen

Finansminister Mats Perämaa berättar om vad förslaget skulle innebära:
Landskapsregeringen har begärt in utlåtanden på ett förslag som skulle göra ändringar i landskapsandelssystemet inför kommunsammanslagningen.

Konsumentpriserna steg med 1 procent i maj

Inflationstakten ökade med 1 procent i maj, jämfört med samma månad 2018. Det visar Ålands statistik- och utredningsbyrås konsumentprisindex.

Revisionen av självstyrelselagen fortsätter - kommitté utsedd

Ordförande Katrin Sjögren om vägen framåt mot en ny självstyrelselag:
Det mångåriga arbetet med revisionen av självstyrelselagen fortsätter. Det här efter att landskapsregeringen beslöt tillsätta en parlamentarisk kommitté som ska sammanföra lagtingsgrupperna och de politiska partierna i arbetet med självstyrelserevisionen.

Segelbåt på grund vid Björkör

Ålands sjöräddningssällskap kallades vid tvåtiden i natt till Björkör i Föglö, där en segelbåt från en svensk uthyrningsfirma stod på grund.