Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 24 september, 2021 - 06:25Uppdaterad: fredag, 24 september, 2021 - 06:40
  • Jan-Erik Rask, vd för Ålands näringsliv. Arkivbild.

Småföretagandet hotas av tullproblematik

Det råder en stor frustration hos småföretagare på Åland gällande den nya skattegränsen. Den ger företagarna tidskrävande extraarbete och är onödigt komplicerat.

- Jag måste fylla i postens adress i Sviby. Jag måste fylla i på vilken gata som budbilen ligger. Jag tycker det är helt onödig information, men jag förstår inte ens vad det ska med det till, säger Bodil Rådland som driver Fyndet i Mariehamn.

Från den 1 september i år ändrades det så att alla varor från finländska fastlandet också skulle behöva tullas in på samma sätt som försändelser från övriga världen. Nu gör företagarna en förtullning av respektive försändelse. Tidigare gick det att göra en månadsdeklaration och det nya systemet ändrar hanteringen i tid och arbete.
Jan-Erik Rask, vd på Ålands näringsliv säger att det är ett ohållbart system om problematiken kvarstår om ett år.
- Då har vi stora bekymmer som gör att många småföretag börjar fundera om man kan agera och fungera på det här sättet. Det får inte hända, säger Jan-Erik Rask.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »