Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 6 juli, 2018 - 13:29Uppdaterad: fredag, 6 juli, 2018 - 13:29
  • Ålands Neurologiska förening har skickat en skrivelse till landskapsregeringen, där de anser att svensk- och finskspråkiga hamnar i olika ställning på grund av språket när det gäller krävande multidiciplinär rehabilitering inom FPA.

Skrivelse om svenskans ojämlikhet inom FPA

Ålands neurologiska förening skriver till landskapsregeringen och efterlyser förändringar inom FPA.

Föreningen anser att svensk- och finskspråkiga personer med grav funktionsnedsättning hamnar i olika ställning när det gäller krävande multidiciplinär rehabilitering. Man skriver bland annat att svenskspråkiga hänvisas till finska serviceleverantörer och anstalter med tolk. Men klienten måste ändå själv kontakta leverantören för att säkerställa att denne har den specialkompetens som krävs.

Man menar också att grav funktionsnedsättning kräver vård dygnet runt och att en tolk bara finns tillgänglig under behandlade terapier. Man kan söka rehabilitering i Sverige, men då är det upp till patienten att undersöka möjligheter, vårdplan och kostnadsförslag. Ett tredje alternativ är att söka rehabilitering i resterande EU, men då måste man betala resan själv. FPA erbjuder också parvistelse för närståendevårdare på svenska, men inte för personer inom den här kategorin. Motsvarigheten på finska finns dock.

Föreningen anser nu att rehabiliteringen borde ses över snarast och att åtgärder borde vidtas.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »