Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 18 september, 2018 - 15:10Uppdaterad: tisdag, 18 september, 2018 - 17:25
  • Avdelningschef Rainer Juslin. Foto: Martina Eriksson

Skolors fystester under lupp

Det finns anledning att diskutera en eventuell reglering i den nya åländska läroplanen kring tester av fysisk funktionsförmåga. Det säger Rainer Juslin, avdelningschef på landskapsregeringens utbildnings- och kulturbyrå med anledning av nyheten att en elev i en skola i Esbo i riket avlidit i samband med ett konditionstest i skolan.

Gymnastikläraren på den berörda skolan kände inte till elevens hälsotillstånd, vilket är ett resultat av en eftersatt lagstiftning kring tystnadsplikt, förklarar Juslin som också menar att vi här på Åland är ännu mer eftersatta i lagstiftningen.

Detta ses just nu över i den nya grundskolelagen. Bland annat ska ett helt nytt stycke om elevvård skrivas in i lagen. Också samverkan mellan ÅHS-lagstiftningen och grundskolan ska förbättras, säger Rainer Juslin.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »