Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 14 september, 2022 - 16:00Uppdaterad: onsdag, 14 september, 2022 - 16:02

Skogsägare får bättre betalt för virke

Skogsägare på Åland får nu bättre betalt för att avverka sin skog för att skogsindustrikoncernen, Stora Enso, betalar bättre för virket.

Det åländska skogsbolaget SkogAx menar att man kan få 15 till 25 procent mer betalt på samtliga sortiment. Kennet Berndtsson, vd för SkogAx säger att priset på virke runt Östersjön har ökat markant och att prishöjningen till stor del beror på kriget i Ukraina.

Johan Mörn är ordförande för Ålands skogvårdsförening och han tycker det är viktigt att prisbilden justeras upp. Annars finns det en risk att skogsvården blir eftersatt om det inte lönar sig att ha skog.
- Det är bra att man höjer priserna. Det är åt rätt håll då vi legat efter tidigare, men höjningen är väl ungefär vad inflationen har varit. Det borde komma mera så småningom igen, säger Johan Mörn.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »