• Skarven är i tillräckligt bra skick för att själv återvända till Svinö, trots hål i skrovet. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Tomas Lindqvist om utredning och reparationer
Publicerad: fredag, 12 april, 2019 - 15:47, uppdaterad: fredag, 12 april, 2019 - 18:10

Skarven går mot Svinö för egen maskin-orsaken till grundstötningen ännu oklar

Skarven har fått lov att för egen maskin gå till Svinö, med en bärgare redo för säkerhets skull.
En fullständig analys av datasystemet ska snart ge ett definitivt svar på vad grundstötningen berodde på.

Det säger Ansgars VD Tomas Lindqvist, som inte vill spekulera om det är ett systemfel eller den mänskliga faktorn som låg bakom olyckan.
- Vi vill ha ett facit i hand först, och vi har varit i kontakt med fartygets tillverkare som ska komma hit för att utföra analysen, säger Lindqvist, som förväntar sig att man inom kort kommer att ha en definitv rapport på vad som hände.
Han kan inte heller säga exakt när reparationerna av de plåtskador som uppstått kan inledas, men säger att man för närvarande är i kontakt med olika varv där de skulle kunna utföras.
Skarven har fått lov att för egen maskin gå till Svinö, med en bärgare redo för säkerhets skull. Och hon förväntas anlända dit kring klockan 18.00.
För de vars bil blivit kvar ombord avgår en buss från bussplan till Svinö klockan 17.30, meddelar Niklas Karlman på infrastrukturavdelningen.

Fler Nyheter

Vill ha åländsk märkning av kött på restauranger

Lena Brenner:
Åland borde ha infört ursprungsmärkning av kött på restauranger. Det anser Ålands landsbygdscentrum och Ålands natur och miljö.

Perander ny chef för ÅMHM

Landskapsregeringen har utsett Susanne Perander som ny chef på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, efter att Stig Abrahamsson lämnade...

Kommunerna lär överklaga LR:s beslut om landskapsandelar

Kommundirektör Christian Dreyer och utbildningsminister Tony Asumaa:
Landskapsregeringen avslår 14 kommuners rättelseyrkan som gäller landskapsandelar och basbelopp för driften av grundskolan för år 2019. Kommunerna yrkade att landskapet skulle fatta ett nytt beslut, eftersom de anser att ersättningen för grundskolans del blir för låg.

Döms efter falsklarm om skottlossning

En 36-årig man döms för falskt alarm. Brottet inträffade i september i fjol då mannen befann sig ombord på m/s Birka Stockholm.

Många trafikbrott under gårdagen

Igår uppdagade polisen flera trafikbrott, skriver man i ett pressmeddelande.

Branden på ÅHS släckt, C-byggnaden evakuerad

Vi hör räddningschef Karl Nordlund:
I morse kom larm om rökutveckling och en mindre brand på sjukhuset.

Fara för gräsbränder

Det råder hög risk för gräsbränder i landskapet Åland, enligt Finlands meteorologiska institut. De skriver på sin hemsida att risken för gräsbrand är uppenbar på grund av torkan och att bränderna sprider sig mycket snabbt i blåsigt väder.

Mindre brand på sjukhuset

Sjukhuset stod i morse i beredskapsläge på grund av rökbildning efter en mindre brand i C-huset.

Geta efterlyser kommunrepresentation

Idag går remisstiden ut för betänkandet av en revidering av offentlighetslagstiftningen. Geta kommunstyrelse betonar i sitt utlåtande till...