Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 4 oktober, 2017 - 16:59Uppdaterad: onsdag, 4 oktober, 2017 - 17:03
  • Ms Gudingen är en av de färjor som haft tekniska problem den här veckan.

Skärgårdsfärjor i dåligt skick

Färjorna som trafikerar skärgården är gamla och behöver bytas ut nu.

Det menar Sten Schauman, upphandlare på Transportbyrån. Men enligt Shauman finns varken pengarna eller de politiska besluten för att byta ut alla skärgårdsfärjor som behöver det. Flera färjorna har dessutom 30-40 år på nacken, berättar Schauman.

-Man har skrivit ut i budgeten att det kommer komma ett nytt fartyg till västra Föglö i och med kortrutten, men det är minst 3-4 år fram i tiden minst innan vi har den första nya båten, och därefter behöver det komma med samma mellanrum ett nytt fartyg hela tiden, säger Schauman.

I dag är Viggen, som ersätter Alfågeln på rutten Hummelvik-Torsholma, ur drift på grund av hon igår fick tekniska problem. I måndags hade även Gudingen, som trafikerar södra linjen, tekniska problem. Under det här året har det nästan varit problem med någon av skärgårdsfärjorna en gång i månaden.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »