Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 3 juli, 2020 - 06:20Uppdaterad: fredag, 3 juli, 2020 - 06:50
  • Kansliminster Harry Jansson (C). Arkivfoto: Nelly Björkqvist.

Självstyrelsens ställning under coronapandemin ska utredas

Landskapsregeringen har beställt en juridisk analys av självstyrelsens ställning under coronapandemin.
 

Kansliminister Harry Jansson (C) säger att man behöver en opartisk analys av den rättsliga relationen mellan Åland och Finland då det funnits osäkerhet kring de direktiv som fattats när beredskapslagen tillämpats under undantagsförhållande.

- Vi kan inte acceptera att hela den här undantagsperioden har karaktäriserats av stor osäkerhet på vilken nivå beslut som gäller Åland ska fattas, säger Jansson.

Analysen ska göras av professor Martin Scheinin och vara färdigställd inom september för att då beaktas in den pågående självsstyrelserevisionen.

- När den nuvarande beredskapslagen skrevs i Finland var dåvarande landskapsregering tveksam om den verkligen beaktade den särställning som Åland har. Det har nu visats att den inte gör, säger lantråd Veronica Thörnroos.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »