Sauli Niinistö:
Ett längre inslag med Sauli Niinistö (från Åland idag):
Ett längre inslag med Sauli Niinistö och Katrin Sjögren (från Åland idag):
Publicerad: tisdag, 13 augusti, 2019 - 12:48, uppdaterad: tisdag, 13 augusti, 2019 - 16:07

Självstyrelselagen högst på agendan vid Niinistös besök

Revisionen av självstyrelselagen och finansieringen av Åland var de viktigaste diskussionspunkterna under president Sauli Niinistös besök på Åland idag.

Vid presskonferensen sa han att diskussionerna om framför allt finansieringen av självstyrelsen hade varit bra och givande men att situationen med en ny riksdag och regering i riket och det kommande lagtingsvalet på Åland naturligtvis har komplicerat frågan en del. Men enligt president Niinistö finns det goda möjligheter att komma till resultat som är tillfredsställande för båda parter.

Vad beträffar möjligheterna att arbeta fram en ny självstyrelselag under hans mandatperiod konstaterade president Niinistö att mycket redan har gjorts och att hans mandatperiod fortfarande är lång vilket alltså gör att han tror att en ny självstyrelselag kan bli verklighet under de kommande åren.

Fler Nyheter

Staden övergår till nytt höjd- och koordinatsystem

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Staden övergår inom kort till ett nytt höjd- och koordinatsystem vilket berör hela stadens verksamhet, det här skriver staden på sin hemsida. Koordinater och höjder behövs inom bland annat planering och byggande.

Gamla Flaggskeppet ska säljas eller hyras ut

En längre version av intervjun av Kai Söderlund:
Efter att Mariehamns stad nu åtgärdat de akuta fuktproblem som fanns i gamla rådhuset i Mariehamn ska byggnaden nu säljas eller hyras ut. Den k-märkta byggnaden som finns i korsningen Storagatan-Östra esplanadgatan inhyste tidigare daghemmet Flaggskeppet.

Villkorligt fängelse för man i bedrägerihärva

Martina Eriksson rapporterar:
Egentliga Finlands Tingsrätt dömer den åländske man som i en rättegång i början av december stod åtalad för två fall av grov penningtvätt och ett fall av penningtvätt av oaktsamhet som skyldig.

2.200 euro i böter för sjöfylleri

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
En gärningsman har blivit dömd till 45 dagsböter för sjöfylleri. I juli framförde mannen en fritidsbåt med livlig båttrafik i området med 1,07 promille.

Nytt daghem planeras vid Strandnäs skola

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Nu förordar socialnämnden i Mariehamn att ett nytt daghem byggs vid Strandnäs skola med fyra avdelningar och 66-75 platser.

Ingen planerad fasad vid Ålandstidningen

Ingen ny fasad är planerad att byggas vid Ålandstidningen.

Förhandlingar pågår kring elhybridfärjan

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Förhandlingar mellan landskapsregeringen och Ansgar Ab tillsammans med Finlands Färjetrafik Ab pågår kring ändringar i avtalet gällande färjetrafiken mellan Svinö och Mellanholm.

Ungdomar störde vid bostadshus

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Under söndagskvällen var det ett gäng ungdomar som uppträdde störande genom att springa runt på gården vid ett bostadshus i Mariehamn.

Ny typ av konto ska få oss att spara mer i aktier

Kristian Kojola och Juho-Pekka Savolainen, Nordea bank
Från den 1 januari är det möjligt för alla i Finland att köpa aktier genom ett så kallat aktiesparkonto.