Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 27 februari, 2020 - 13:29Uppdaterad: torsdag, 27 februari, 2020 - 14:25

”Situationen ändrar sig timme för timme”

Många fall av personer som smittats av coronaviruset covid-19 rapporteras in från hela världen varje dag säger Jussi Sane, som är expert vid Institutet för hälsa och välfärd THL på just coronavirus .
- Situationen ändrar sig timme för timme, säger han.

Nu befinner vi oss i ett mellanläge när man måste försöka hitta de smittade och spåra var smittan kommit från. Samtidigt måste man ha en beredskap för att viruset är endemiskt, det vill säga en återkommande säsongsinfluensa inom ett avgränsat geografiskt område.

- Om det blir en endemisk situation i Finland är den strategi vi har inte lämplig längre. Karantän, att hitta alla fall och spåra var smittan kommit ifrån är inte viktigt då, säger Jussi Sane.

Men just nu sprids inte viruset i Finland. Men viruset närmar sig.

- Om vi ändrar strategin för övervakning av misstänkta fall är det klart att vi informerar vården och folket, säger Jussi Sane.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »