Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 17 oktober, 2018 - 15:30Uppdaterad: onsdag, 17 oktober, 2018 - 17:19
  • Kristoffer Flink fiskar torsk men har svårt att få dem sålda. Foto: Privat.

Sänkta torskkvoter mindre problem än rödlistningen

Fiskekvoterna för torsk i östra Östersjön sänks för nästa år med 15 procent. Men det drabbar inte det åländska torskfisket. Däremot har Världsnaturfondens rödlistning av Östersjötorsken förstört säsongen för de åländska fiskarna.

EU:s fiskeriministrar beslöt i måndags att kvoten på knappa 500 ton sänks för östra Östersjön, dit Åland hör, och höjs med 70 procent för västra Östersjön. Beslutet innebär inte några förändringar för Åland säger landskapets fiskerikonsulent Tom Karlsson.

- Den är fortsättningsvis tillräckligt stor för att hålla igång våra kustnära båtar.

Åländska torskfiskare drar upp 30-50 ton per år. Fiskaren Kristoffer Flink säger att kvoten inte är ett problem, men däremot rödlistningen.

- Det här året skulle ha blivit ett toppår, men när rödlistningen kom blev det stopp i försäljningen och det var ett tungt nederlag, säger han.

Det finns en liten marknad på lokalt plan för den åländska torsken, men de stora kedjorna på fastlandet köper inte in rödlistad fisk.

- Tidigare gick stora delar av min fångst till Finland, säger Kristoffer Flink.

Ett annat problem för fiskerinäringen är återväxten. De som slutar som yrkesverksamma fiskare ersätts sällan av nya förmågor.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »