• Åbo hovrätt. Arkivfoto: Markus Koljonen/Wikimedia commons.
Publicerad: tisdag, 13 mars, 2018 - 06:17, uppdaterad: tisdag, 13 mars, 2018 - 09:12

Sänkt straff för skott mot polisen

Åbo hovrätt sänker straffet för den man som sköt ett 40-tal skott mot poliser i Eckerö i januari 2017.

I tingsrätten dömdes mannen till nio år i fängelse, men hovrätten sänker straffet till sex år och nio månader.

I tingsrätten dömdes mannen för två fall av mordförsök för att ha skjutit mot två poliser på nära håll, och även hovrätten dömer honom för två fall av mordförsök. Däremot friar hovrätten mannen från fyra fall av grov misshandel som han dömdes för i tingsrätten efter han skjutit mot en polisbil som fyra poliser tagit skydd bakom. I domen skriver hovrätten att det inte funnits en sådan konkret fara för brottsfullbordan som behövs för att man ska kunna döma mannen för försök till grov misshandel. Samtliga poliser hade redan tagit skydd bakom polisbilen när det första av minst 42 skott avfyrats, de hade sedan direkt försett sig med skyddsutrustning och stannat bakom bilen, så det var närmast omöjligt för mannen att träffa dem, skriver hovrätten. Han döms istället för skadegörelse eftersom polisbilen träffades av fem skott. Mannen befrias också från den ersättning på sammanlagt 8000 euro som han i tingsrätten dömdes att betala till de fyra poliserna bakom bilen.

Fler Nyheter

LR avvisar besvär över flygtrafik

Avvisa besvären över beslutet om flygtrafiken på rutten Mariehamn-Arlanda. Det skriver landskapsregeringen i sitt bemötande över bolaget AirAX besvär till Högsta förvaltningsdomstolen över beslutet i maj att låta Danish Air Transport ta över flygtrafikavtalet när Nextjet gått i konkurs.

Vårdfack utanför övertidsförbud

När övertidsförbudet bland olika nationella fack utlyses mellan den 26 och 28 september står merparten av de åländska fackanslutna utanför.

Finström behöver bygga ut äldreomsorgen

Jana Andersson, föreståndare vid äldreboendet Rosengård intervjuas av Tomas Tornefjell.
Ett seniorboende med lägenheter för personer mellan 55 och 75 år, en utbyggnad av kommunens effektiviserade serviceboende och ett demensboende för 8-10 personer. Det är några av de önskemål som finns med i den rapport som en arbetsgrupp tagit fram om äldreomsorgen i Finström på begäran av kommunstyrelsen.

Körde bil trots 2,7 promille i blodet

En 41-årig kvinna har av tingsrätten dömts till villkorligt fängelse i 4 månader för grovt rattfylleri.

"Psykiaterbrist hot mot rättssäkerheten"

Resedas ordförande, Henrik Lagerberg, intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Det blir ingen kontinuitet då man träffar olika läkare och rättssäkerheten vid till exempel beslut om tvångsåtgärder kan bli lidande. Det menar intresseföreningen för psykisk hälsa Reseda med anledning av läget inom psykiatri inom ÅHS.

Besvär om kommunutredare

Hammarland besvärar sig över landskapsregeringens beslut att tillsätta kommunindelningsutredare. Kommunsstyrelsen har beslutat lämna in en förvaltningsklagan till Högsta förvaltningsdomstolen.

Lärorikt vattenprojekt på Gotland

Britt Lundberg, styrelseordförande Ålands vatten
Vår prioritet är forfarande att få en dricksvattentäkt till, men Gotlands projekt med avsaltning av havsvatten är intressant. Det säger Britt Lundberg, styrelseordförande i Ålands Vatten, som gjort ett studiebesök hos sina kolleger på den svenska ön.

Granulat ska förvaras bättre i Jomala

Jomala kommun jobbar som bäst med att hitta en bättre förvaringsplats för granulat som man köper in till konstgräsplanen vid Vikingahallen.

Nöjda med Skördefesten

Intervju med Liz Mattsson från Gomorron
Än så länge är det för tidigt att säga hur många som besökte Skördefesten, men verksamhetsledare Liz Mattsson säger att de gårdar som hade flest besök räknade in mellan 8.000-12.000 personer.