Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 13 mars, 2018 - 06:17Uppdaterad: tisdag, 13 mars, 2018 - 09:12
  • Åbo hovrätt. Arkivfoto: Markus Koljonen/Wikimedia commons.

Sänkt straff för skott mot polisen

Åbo hovrätt sänker straffet för den man som sköt ett 40-tal skott mot poliser i Eckerö i januari 2017.

I tingsrätten dömdes mannen till nio år i fängelse, men hovrätten sänker straffet till sex år och nio månader.

I tingsrätten dömdes mannen för två fall av mordförsök för att ha skjutit mot två poliser på nära håll, och även hovrätten dömer honom för två fall av mordförsök. Däremot friar hovrätten mannen från fyra fall av grov misshandel som han dömdes för i tingsrätten efter han skjutit mot en polisbil som fyra poliser tagit skydd bakom. I domen skriver hovrätten att det inte funnits en sådan konkret fara för brottsfullbordan som behövs för att man ska kunna döma mannen för försök till grov misshandel. Samtliga poliser hade redan tagit skydd bakom polisbilen när det första av minst 42 skott avfyrats, de hade sedan direkt försett sig med skyddsutrustning och stannat bakom bilen, så det var närmast omöjligt för mannen att träffa dem, skriver hovrätten. Han döms istället för skadegörelse eftersom polisbilen träffades av fem skott. Mannen befrias också från den ersättning på sammanlagt 8000 euro som han i tingsrätten dömdes att betala till de fyra poliserna bakom bilen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »