• Åbo hovrätt. Arkivfoto: Markus Koljonen/Wikimedia commons.
Publicerad: tisdag, 13 mars, 2018 - 06:17, uppdaterad: tisdag, 13 mars, 2018 - 09:12

Sänkt straff för skott mot polisen

Åbo hovrätt sänker straffet för den man som sköt ett 40-tal skott mot poliser i Eckerö i januari 2017.

I tingsrätten dömdes mannen till nio år i fängelse, men hovrätten sänker straffet till sex år och nio månader.

I tingsrätten dömdes mannen för två fall av mordförsök för att ha skjutit mot två poliser på nära håll, och även hovrätten dömer honom för två fall av mordförsök. Däremot friar hovrätten mannen från fyra fall av grov misshandel som han dömdes för i tingsrätten efter han skjutit mot en polisbil som fyra poliser tagit skydd bakom. I domen skriver hovrätten att det inte funnits en sådan konkret fara för brottsfullbordan som behövs för att man ska kunna döma mannen för försök till grov misshandel. Samtliga poliser hade redan tagit skydd bakom polisbilen när det första av minst 42 skott avfyrats, de hade sedan direkt försett sig med skyddsutrustning och stannat bakom bilen, så det var närmast omöjligt för mannen att träffa dem, skriver hovrätten. Han döms istället för skadegörelse eftersom polisbilen träffades av fem skott. Mannen befrias också från den ersättning på sammanlagt 8000 euro som han i tingsrätten dömdes att betala till de fyra poliserna bakom bilen.

Fler Nyheter

Ovanligt stort budgetunderskott för Sottunga

Björn Rönnlöf intervjuas av Tomas Tornefjell
Sottunga kommunstyrelses budgetförslag för 2019 visar ett underskott på närmare 130.000 euro. -Det ovanligt stora underskottet beror på att kommunens landskapsandelar har minskat med över 40 procent, vilket fulltständigt slår hål på vår ekonomi. Det säger kommunstyrelsens ordförande Björn Rönnlöf.

Delgeneralplan för Bomarsund-Prästö ställs ut

Ett förslag till ändring av delgeneralplan för Bomarsund-Prästö ställs nu ut till och med den 25 januari 2019.

Toivonen polisanmäler 11 personer

Stephan Toivonen, Åländsk demokrati, har i dag polisanmält 11 personer för falsk angivelse med yrkan på straff och ett skadestånd på 40.000 euro.

Läget lugnt för Haraldsbyfabrikens framtid

Fabrikschef Christer Söderström intervjuas av Martina Eriksson
-Vi behöver inte längre gå runt och fundera på om vi ska läggas ner, idag anses vi som en duktig del av Orkla. Det säger Christer Söderström som är fabrikschef för chipsfabriken i Haraldsby.

Tillägg för omsorg i Lumparland

Kommunfullmäktige i Lumparland har nu godkänt ett tilläggsanslag på drygt 53.000 euro som socialnämnden hade äskat om.

Svar om övergödda träsket Träsk

Utbyggnaden av avloppsledningsnätet i Sund är ett sätt att förbättra situationen i det övergödda träsket Träsk. Det framgår av kommunstyrelsens svar på en skrivelse där kommunen uppmanas engagera sig i ärendet.

”Det brinner i knutarna"

Lantrådet Katrin Sjögren intervjuas av Nina Smeds
Fortfarande finns ingen färdig proposition, det vill säga ett förslag, till nytt ekonomiskt system för Åland. -Men det brinner i knutarna, säger lantrådet Katrin Sjögren (Lib).

Tufft för stadens köpmän

Michele Ferrari och Jonathan Käld
Det blev en en lång diskussion på FB-gruppen Åland ekonomi efter lantrådet Katrin Sjögrens inlägg om situationen för stadens köpmän.

Oredan inom ÅBF är inte uppredd

Mikael Erickson, verksamhetsledare ÅBF.
Ålands kulturdelegation underkände i veckan den skuldredovisning som Ålands bildningsförbund tillhandahållit.