• Åbo hovrätt. Arkivfoto: Markus Koljonen/Wikimedia commons.
Publicerad: tisdag, 13 mars, 2018 - 06:17, uppdaterad: tisdag, 13 mars, 2018 - 09:12

Sänkt straff för skott mot polisen

Åbo hovrätt sänker straffet för den man som sköt ett 40-tal skott mot poliser i Eckerö i januari 2017.

I tingsrätten dömdes mannen till nio år i fängelse, men hovrätten sänker straffet till sex år och nio månader.

I tingsrätten dömdes mannen för två fall av mordförsök för att ha skjutit mot två poliser på nära håll, och även hovrätten dömer honom för två fall av mordförsök. Däremot friar hovrätten mannen från fyra fall av grov misshandel som han dömdes för i tingsrätten efter han skjutit mot en polisbil som fyra poliser tagit skydd bakom. I domen skriver hovrätten att det inte funnits en sådan konkret fara för brottsfullbordan som behövs för att man ska kunna döma mannen för försök till grov misshandel. Samtliga poliser hade redan tagit skydd bakom polisbilen när det första av minst 42 skott avfyrats, de hade sedan direkt försett sig med skyddsutrustning och stannat bakom bilen, så det var närmast omöjligt för mannen att träffa dem, skriver hovrätten. Han döms istället för skadegörelse eftersom polisbilen träffades av fem skott. Mannen befrias också från den ersättning på sammanlagt 8000 euro som han i tingsrätten dömdes att betala till de fyra poliserna bakom bilen.

Fler Nyheter

Straffbart bruk av narkotika, obetald fordonsskatt och trafikolycka

Under dagen har polisen bland annat jobbat med fall av straffbart bruk av narkotika, obetald fordonsskatt och en trafikolycka.

Villkortligt fängelse för våld och ärekränkning

En person har dömts till fem månaders villkorligt fängelse för ärekränkning, våldsamt motstånd mot tjänsteman och två fall av motstånd mot person som upprätthåller ordningen.

Bilkrock i Söderbybacken

Två bilar krockade i Söderbybacken vid 16-tiden idag.

Kommunerna har svarat om hur äldreomsorgen ska utvecklas

Wille Valve intervjuas av Marika Kvarnström.
Landskapsregeringen har frågat samtliga kommuner om hur de tänker utveckla sin äldreomsorg så att den motsvarar servicemålen och kommande lagstiftning.

Lappo skolbyggnad säljs

John Wrede intervjuas av Lukas Jacobson.
Lappo skolbyggnad säljs efter fem års väntan.

Brändö planerar bygga bostäder

Brändö kommun planerar att bygga nya hyresbostäder.

Körde stulen bil i diket

En 33-årig man har av tingsrätten dömts till böter för olovlig körning, bruksstöld av motordrivet fortskaffningsmedel och äventyrande av trafiksäkerheten.

Stadsfullmäktige bordlade förtroendeomröstning

Barbro Sundback saknade motiveringar i förslag i stadsfullmäktige.
Ålands framtids önskan att byta ut sin ledamot Birgitta Johansson i stadsstyrelsen fick ingen lösning när stadsfullmäktige behandlade ärendet i går.

Färre skärgårdsplatser på färjor

Antalet skärgårdsplatser på tre av färjorna minskas under sommarens högsäsong. Anledningen är att färjor som enligt bokningssystemet varit fullbokade i verkligheten haft ledig kapacitet på bildäck.