Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 20 juni, 2018 - 16:09Uppdaterad: onsdag, 20 juni, 2018 - 17:11
  • Jonas Larsson, Tiina Holmberg och Dennis Jansson. Foto: Linn Ekebom.
  • Illustration av det planerade aktivitetshuset i Jomala. Foto: Tiina Holmberg
  • Illustration av det planerade aktivitetshuset i Jomala. Foto: Tiina Holmberg

Samlingshus i Jomala blir miljöhus

- Vi är fem före att trycka på startknappen för att börja upphandla samlingshuset i Jomala. Det har varit ett långt projekt med mycket förarbete men nu är vi framme vid slutet.

Det säger Dennis Jansson som är ordförande i byggnadskommittén i Jomala.

Förslaget om ett samlingshus i kommunen kom redan för ett par år sedan men nu hoppas byggnadskommittéen på att byggandet kan dra igång i oktober i år.

Projektet har stött på mycket kritik, bland annat gällade kostnader och samlingshusets storlek.

- I början så spekulerades det mycket kring kostnaderna. Man trodde att bygget skulle tömma hela Jomala kommuns kassa, men nu när man tittar på verkligheten så har vi byggnaden redan finansierad i kommunen och kassan är orörd, säger Jansson.

Byggnaden har projekterats som en miljöbyggnad 3.0 vilket är ett certifieringssystem som tar hänsyn till energi, innemiljö och material. Detta har kommunen valt att göra för att, bland annat, kunna erhålla stöd från landskapet. Jomala kommun har därför valt att samarbeta med det svenska företaget Sweco som arbetar med planering och certifiering av miljöbyggnader.

Budgeten för byggnaden ligger på 5,5 miljoner euro.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »