Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 15 oktober, 2018 - 10:58Uppdaterad: måndag, 15 oktober, 2018 - 17:15
  • Anders Ekström, vd för Ålands näringsliv. Foto: Ann-Christine Karlsson
  • Peter Winberg, biträdande avdelningschef på Ålandsbanken

"Samarbetsförhandlingar behöver inte betyda kris"

-Samarbetsförhandlingar låter som det är företag som är i kris, men det stämmer inte i alla fall, säger Ålands näringslivs vd Anders Ekström om alla samarbetsförhandlingar på Åland under det senaste halvåret.

Han säger att det också handlar om att kundernas beteende ändrat och att man därför måste omstrukturera hur man jobbar och vilka kompetenser man behöver. Då kräver lagen samarbetsförhandlingar. Anders Ekström menar att det går bra för Åland just nu och att man snarare haft problem att rekrytera personal och det kommer att bli den stora utmaningen. Omstruktureringar innebär nya tjänster och problem med att hitta rätt kompetenser. Både Finland och Åland har haft en period av högkonjunktur och den förväntas fortsätta. Men de åländska företagen är försiktiga.

-På pappret ser det bra ut, men vi har märkt av en viss försiktighet under våren och sommaren hos företagen.

På frågan om det är slut på samarbetsförhandlingar för i år svarar Anders Ekström:

-Vi har inte sett den sista än.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »