Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 25 januari, 2012 - 12:11Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:18

Så ser Skarvenavtalet ut

I går nådde landskapet och Sjömansunionen en uppgörelse i den segdragna Skarvenkonflikten och Skarven kommer åter att börja trafikera inom några dagar. Riksförlikningsmannens bud gick ut på att från den sista januari till första juni, alltså under lågsäsong, köra med fyra besättningsmän under en testperiod. När sommarturlistan börjar återgår man till fem besättningsmän. I höst ska testperioden utvärderas och då ska man besluta hur många besättningsmän man i fortsättningen ska ha på Skarven. Landskapet ska också betala lön till matroserna från och med januari, trots att de har arbetsvägrat. -Det ingick i uppgörelsen, men de kommer bara att få en grundlön som är betydligt lägre än deras normala lön, säger landskapets rederichef Kaj Jansson. Kollektivavtalet förlängdes också i och med uppgörelsen, och nu har man ett nytt avtal från och med 1 februari. Avtalet följer den ramavtalsuppgörelse som även godkänts i riket och innebär en löneförhöjning från och med mars på 2,4 procent och ytterligare en löneförhöjning om ett år på 1,9 procent.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »