Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 2 juni, 2022 - 05:56
  • Lagtinget har det övergripande ansvaret för hållbarhetsarbetet.

Så går Ålands hållbarhetsarbete

I går lanserades statusrapport fem över arbetet med Ålands utvecklings- och hållbarhetsagenda. Rapporten ger en lägesbild över hur det går med uppfyllandet av de sju strategiska utvecklingsmålen och en mängd delmål.

På sina håll går arbetet framåt, men på många områden är det bråttom ifall man ska lyckas nå målen inom den bestämda tidsramen, vilket är senast år 2030.

Pandemin har satt sina spår i hållbarhetsarbetet, bland annat har andelen ålänningar som anger sig ha en medel eller hög möjlighet att skapa meningsfulla aktiviteter sjunkit radikalt. I undersökningen från år 2021 uppgav 64 procent att de hade det, jämfört med 80 procent 2013.

Målet om att allt vatten ska ha god kvalitet kommer att bli svårt att nå. Enligt den senaste kartläggningen från 2018 har inget av de åländska kustvattnen god kvalitet.

Mycket finns också kvar att göra gällande målet om kraftigt minskad klimatpåverkan. Ett delmål är 80 procent lägre totala växthusgasutsläpp jämfört med 2005. Uppgifter från 2020 visar att utsläppen minskat med drygt 26 procent. Däremot syns en klar förändring i människors attityder då allt fler är intresserade av miljöfrågor och att göra miljövänliga val. Hela 87,4 procent av de tillfrågade i Åsubs undersökningen anser att det är viktigt att säkerställa den biologiska mångfalden.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »