Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: söndag, 12 december, 2021 - 21:51Uppdaterad: måndag, 13 december, 2021 - 17:30
  • Socialdemokraterna och Liberalerna välkomnar kommunutredningarna som landskapsregeringen fattade beslut om i förra veckan. Men mer måste till för att lösa kommunstrukturfrågan, anser de. På bilden är den socialdemokratiska lagtingsgruppen, från vänster till höger: Nina Fellman, Camilla Gunell och Jessy Eckerman.

S och Lib: Ingen lösning på kommunfrågan

Väntat och bra – men inte tillräckligt för att lösa kommunstrukturfrågan.

Det menar Liberalerna och Socialdemokraterna om landskapsregeringens beslut att inleda kommunutredningar om hur Lumparland kan slås samman med Lemland samt Sottunga med Kumlinge och Föglö.

Liberalernas partiordförande Katrin Sjögren, Socialdemokraternas partiordförande Camilla Gunell och Nina Fellman (S), som var kansliminister under den förra mandatperioden, tvivlar samtliga på att de föreslagna nya kommunerna skulle bli ekonomiskt hållbara.

- Om man kommer i mål i någon av de här processerna är det en bra sak på det sättet att man på Åland övar på hur man gör och kan se att det är en möjlig väg framåt. Men det är inte en helhetslösning, säger Nina Fellman.

Katrin Sjögren menar att landskapsregeringen måste agera för att få till en långsiktig lösning med bärkraftiga kommuner.

- Det kan inte bli någon slags tävlan om vem som hinner ”gifta" sig med varandra först. Vi riskerar att få ett helt omöjligt kommunpussel. Jag skulle önska mer ryggrad och styrning från landskapsregeringens sida, säger hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »