• I bild från vänster: Dan Sundqvist (projektledare), Tanja Eklöw (integrationsansvarig vid ÅHS) och Helena Flöjt-Josefsson (specialsakkunnig vid Ålands landskapsregering. Foto: Victor Enberg.
Projektledare Dan Sundqvist berättar om arbetet
Lyssna här på den längre intervjun med Dan Sundqvist
Publicerad: onsdag, 12 juni, 2019 - 18:13, uppdaterad: torsdag, 13 juni, 2019 - 11:11

Rutinen för nyinflyttade måste bli bättre

En säker hamn är ett integrationsprojekt som främst riktar sig till kvotflyktingar.

-Tanken är att förbättra dagens rutiner för nyinflyttade som inte har svenska som modersmål, så de snabbare kan inkluderas i det åländska samhället, säger projektledare Dan Sundqvist.

För att göra detta kommer en utbildning anordnas under hösten för personer som har ett annat modersmål än svenska.

-Utbildningen kräver att de deltagande har goda kunskaper i svenska och målet är att de sedan ska föra vidare kunskapen till sin språkgrupp, forsätter Sundqvist.

Utbildningen innehåller tolv olika temaområden, bland annat om hur Åland styrs, hälso- och sjukvårdssystemet och individens rättigheter.

Projektet finansieras av EU:s AMIF-fond där landskapsregeringen står som huvudman.

Fler Nyheter

God medicinsk praxis - snart också på svenska

Vårdhandboken Turvallinen lääkehoito, eller på svenska God medicinsk praxis, ska nu översättas till svenska. Det skrev riksdagsledamot Mats Löfström på sin Facebooksida under tisdagkvällen.

Singelolycka på Hammarlandsvägen

En singelolycka inträffade på Hammarlandsvägen, mellan Gottby och Svinryggen, klockan 07 på onsdag morgon.

Avkörare misstänks för trafikbrott

Den förare som under tisdagmorgonen körde av vägen i Näs i Saltvik erhöll lindriga personskador och fördes till akuten för observation.

Holmberg-Jansson vill fokusera på skattebehörigheten

Moderaternas Annette Holmberg-Jansson intervjuas av Frippe Granlund:
En ny självstyrelselag är A och O för Moderaterna under nästa mandatperiod. Det sade partiets ordförande Annette Holmberg-Jansson under Ålands radios partiledarutfrågning igår.

Landskapspolitiken oroar Brändöborna

Kommundirektör John Wrede och skolföreståndare Malena Strandvall:
Kommunsammanslagning och nedskärningar i skärgårdstrafiken. Det är de största hoten mot Brändö, menar tjänstemän och lokalpolitiker i kommunen.

Åländsk Demokrati lanserar sina sista fem kandidater

Hör en inläst version av nyheten
- Vi går till val med tolv kandidater allt som allt, tre gånger fler än senast, så tillväxt torde vi väl vara bäst på, säger Stephan Toivonen, partiordförande för ÅLD.

Åtalas för våldtäkt i bastu

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En man står åtalad för att ha våldtagit en kvinna i en bastuavdelning i ett flerfamiljshus i Mariehamn. Händelsen ska ha inträffat i februari 2018.

Hållbart Initiativ presenterar nio nya Lagtingskandidater

Hör en inläst version av nyheten
- Vi är väldigt nöjda dels med att vi kan gå till val med en helt jämställd lista, och att majoriteten av våra kandidater själva sökt upp oss och velat vara med. Det känns som en stor vinst, säger partiets talesperson Alfons Röblom.

Kliver av som vd för Ålands radio

Agneta Mattsson kommenterar förslaget på omorganisation.
Enligt Ålands Radio och TV Ab:s nuvarande vd Agneta Mattsson har hon och styrelsen tillsammans sett över frågan om omorganisation på Ålands radio och TV varpå hon sedan tillsammans med styrelseordförande Mia Hanström sett över olika förslagsmodeller.