• I bild från vänster: Dan Sundqvist (projektledare), Tanja Eklöw (integrationsansvarig vid ÅHS) och Helena Flöjt-Josefsson (specialsakkunnig vid Ålands landskapsregering. Foto: Victor Enberg.
Projektledare Dan Sundqvist berättar om arbetet
Lyssna här på den längre intervjun med Dan Sundqvist
Publicerad: onsdag, 12 juni, 2019 - 18:13, uppdaterad: torsdag, 13 juni, 2019 - 11:11

Rutinen för nyinflyttade måste bli bättre

En säker hamn är ett integrationsprojekt som främst riktar sig till kvotflyktingar.

-Tanken är att förbättra dagens rutiner för nyinflyttade som inte har svenska som modersmål, så de snabbare kan inkluderas i det åländska samhället, säger projektledare Dan Sundqvist.

För att göra detta kommer en utbildning anordnas under hösten för personer som har ett annat modersmål än svenska.

-Utbildningen kräver att de deltagande har goda kunskaper i svenska och målet är att de sedan ska föra vidare kunskapen till sin språkgrupp, forsätter Sundqvist.

Utbildningen innehåller tolv olika temaområden, bland annat om hur Åland styrs, hälso- och sjukvårdssystemet och individens rättigheter.

Projektet finansieras av EU:s AMIF-fond där landskapsregeringen står som huvudman.

Fler Nyheter

Oförändrad inkomstskatt i Mariehamn

Inkomstskatten i Mariehamn förblir oförändrad på 17,25% under nästa år. Det beslutades i stadsfullmäktige under gårdagen.

Nytt farledsförslag för elhybridfärja

Landskapsregeringens förslag om en nybyggnad av en 1200 meter lång farled som ett led i projektet västra Föglö delges nu allmänheten.

Mopeder och bilar körs på motionsspåret i Jomala

Stefan Mattsson intervjuas:
Många ungdomar kör med mopeder och även bilar på motionsspåret i Jomala. Brukandet av fordon på spåret gör att det lämnar en del sladdspår och gör upplevelsen mindre trevlig för motionärer.

Rinne och Löfven diskuterade potentiell Östersjökonferens

Finlands statsminister Antti Rinne har gjort ett traditionellt besök till Sverige i början av statsministerperioden. Rinne valde dock att avvika från en långvarig tradition genom att avlägga sitt första utlandsbesök till Estland under den senaste helgen.

Logotypen för Åland-100 presenterades

Annika Zetterqvist och Stefan Aspberg intervjuas av Rasmus Lindqvist
Landskapsregeringen har presenterat logotypen för Ålands självtyrelses hundraårsjubileum år 2021 - 2022.

Landskapsandelarna ändras inför kommunreformen

Finansminister Mats Perämaa berättar om vad förslaget skulle innebära:
Landskapsregeringen har begärt in utlåtanden på ett förslag som skulle göra ändringar i landskapsandelssystemet inför kommunsammanslagningen.

Konsumentpriserna steg med 1 procent i maj

Inflationstakten ökade med 1 procent i maj, jämfört med samma månad 2018. Det visar Ålands statistik- och utredningsbyrås konsumentprisindex.

Revisionen av självstyrelselagen fortsätter - kommitté utsedd

Ordförande Katrin Sjögren om vägen framåt mot en ny självstyrelselag:
Det mångåriga arbetet med revisionen av självstyrelselagen fortsätter. Det här efter att landskapsregeringen beslöt tillsätta en parlamentarisk kommitté som ska sammanföra lagtingsgrupperna och de politiska partierna i arbetet med självstyrelserevisionen.

Segelbåt på grund vid Björkör

Ålands sjöräddningssällskap kallades vid tvåtiden i natt till Björkör i Föglö, där en segelbåt från en svensk uthyrningsfirma stod på grund.