• Den första läckan har sanerats, och man ligger redo med länsor ifall en större läcka skulle uppstå. Foto: Arkivbild/ ÅRTV
Julia Westerberg och Ted Andersson intervjuas av Felix Quarnström
Publicerad: fredag, 12 april, 2019 - 10:18, uppdaterad: fredag, 12 april, 2019 - 10:48

Risk för ytterligare läckor på Skarven

- Det finns en ordning som de här sakerna ska göras i. Först av allt ser man till att det inte finns några människor i fara, och sedan kommer miljöaspekten, säger Julia Westerberg, oljeskyddskoordinator på infrastrukturavdelningen.

Enligt henne har man bra förutsättningar för att hindra att en eventuell större läcka ställer till problem.
- Det svåra med olja på vatten är ju att det kan fara lite vart som helst, men det är lugnt och vindstilla så vi har ett bra läge. Vi har en bra beredskap för olyckor i den här storleken, bra utrustning och en organisation som fungerar, säger Westerberg.
Brandmästare Ted Andersson är på plats och säger att den första läckan redan har sanerats.
- Det fanns en läcka men den var liten, och det lilla som läckte ut har vi redan tagit hand om. Däremot finns det en risk för en större läcka om de börjar flytta på Skarven, det vet vi inte förrän dykarna är klara med sin undersökning, så just nu är läget ganska statiskt. Vi ligger ute med sjöräddningens fartyg beredda att lägga ut länsor om det skulle behövas, säger Andersson.

Fler Nyheter

Vill ha åländsk märkning av kött på restauranger

Lena Brenner:
Åland borde ha infört ursprungsmärkning av kött på restauranger. Det anser Ålands landsbygdscentrum och Ålands natur och miljö.

Perander ny chef för ÅMHM

Landskapsregeringen har utsett Susanne Perander som ny chef på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, efter att Stig Abrahamsson lämnade...

Kommunerna lär överklaga LR:s beslut om landskapsandelar

Kommundirektör Christian Dreyer och utbildningsminister Tony Asumaa:
Landskapsregeringen avslår 14 kommuners rättelseyrkan som gäller landskapsandelar och basbelopp för driften av grundskolan för år 2019. Kommunerna yrkade att landskapet skulle fatta ett nytt beslut, eftersom de anser att ersättningen för grundskolans del blir för låg.

Döms efter falsklarm om skottlossning

En 36-årig man döms för falskt alarm. Brottet inträffade i september i fjol då mannen befann sig ombord på m/s Birka Stockholm.

Många trafikbrott under gårdagen

Igår uppdagade polisen flera trafikbrott, skriver man i ett pressmeddelande.

Branden på ÅHS släckt, C-byggnaden evakuerad

Vi hör räddningschef Karl Nordlund:
I morse kom larm om rökutveckling och en mindre brand på sjukhuset.

Fara för gräsbränder

Det råder hög risk för gräsbränder i landskapet Åland, enligt Finlands meteorologiska institut. De skriver på sin hemsida att risken för gräsbrand är uppenbar på grund av torkan och att bränderna sprider sig mycket snabbt i blåsigt väder.

Mindre brand på sjukhuset

Sjukhuset stod i morse i beredskapsläge på grund av rökbildning efter en mindre brand i C-huset.

Geta efterlyser kommunrepresentation

Idag går remisstiden ut för betänkandet av en revidering av offentlighetslagstiftningen. Geta kommunstyrelse betonar i sitt utlåtande till...