Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 15 mars, 2019 - 06:29Uppdaterad: fredag, 15 mars, 2019 - 06:29
  • Henry Lindström flaggar för foderbrist. Arkivfoto: Ålands Radio.

Risk för foderbrist i sommar

Redan nu förbereder sig lantbrukarnas intresseorganisationer för att lösa en eventuell foderbrist i sommar.

Ålands producentförbunds vd Henry Lindström säger att läget är ansträngt, men att ganska många djurhållare har anpassat djurantalet efter fodret man har i förrådet. Situationen i vår kan bli ansträngd.

-Jag misstänker att de flesta kommer att ha barskrapat i vår och då måste man kanske börja ta av årets skörd redan i juni istället för augusti-september, säger Henry Lindström.

Därför har man i samarbete med den huvudorgansiationen SLC begärt undantag av jord- och skogsbruksministeriet för att få skörda EFA-trädor i sommar. EFA-trädor är områden som inte odlas under en odlingssäsong och är obligatoriska för att få stöd. Senaste sommar gavs undantag på grund av torkan, men undantaget måste godkännas av EU. Tidtabellen påverkas av vilka andra länder som också begär undantag. Det är ändå för tidigt att säga om det blir och hur stor foderbrist det blir kommande sommar.

-Vi vet inte säkert förrän det börjar grönska i vår, säger Henry Lindström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »