• Henry Lindström flaggar för foderbrist. Arkivfoto: Ålands Radio.
Henry Lindström intervjuas av Nina Smeds:
Publicerad: fredag, 15 mars, 2019 - 06:29, uppdaterad: fredag, 15 mars, 2019 - 06:29

Risk för foderbrist i sommar

Redan nu förbereder sig lantbrukarnas intresseorganisationer för att lösa en eventuell foderbrist i sommar.

Ålands producentförbunds vd Henry Lindström säger att läget är ansträngt, men att ganska många djurhållare har anpassat djurantalet efter fodret man har i förrådet. Situationen i vår kan bli ansträngd.

-Jag misstänker att de flesta kommer att ha barskrapat i vår och då måste man kanske börja ta av årets skörd redan i juni istället för augusti-september, säger Henry Lindström.

Därför har man i samarbete med den huvudorgansiationen SLC begärt undantag av jord- och skogsbruksministeriet för att få skörda EFA-trädor i sommar. EFA-trädor är områden som inte odlas under en odlingssäsong och är obligatoriska för att få stöd. Senaste sommar gavs undantag på grund av torkan, men undantaget måste godkännas av EU. Tidtabellen påverkas av vilka andra länder som också begär undantag. Det är ändå för tidigt att säga om det blir och hur stor foderbrist det blir kommande sommar.

-Vi vet inte säkert förrän det börjar grönska i vår, säger Henry Lindström.

Fler Nyheter

Nu projekteras besökscentret i Bomarsund

Tony Asumaa och Viveka Löndahl berättar mer:
Idag blev det klart att landskapsregeringen upphandlar projekteringen till besökscentret i Bomarsund. Enligt kultur- och utbildningsminister Tony Asumaa kommer det att byggas av landskapets fastighetsverk som kommer att agera hyresvärd gentemot landskapets kulturbyrå.

Vägarbeten i stan

Det är olika grävningsarbeten i Mariehamn som gör att framkomligheten är begränsad på vissa gator. Under den här veckan är Köpmansgatan delvis...

Fibernätet nere i Åva och Jurmo imorgon

På grund av omdragning av fiberkabel kommer Brändö-Kumlinge fibernät att ligga nere i Åva och Jurmo imorgon onsdag 27 mars från cirka kl 07.00 till och med torsdag 28 mars cirka kl 20.00.

Pectus permitterar personal

Anders Winkelmann intervjuas av Felix Quarnström:
Företaget Pectus permitterar sju av sina anställda. Anledningen är enligt partnern Anders Winkelmann att man förlorat en av sina stora kunder.

Isen på Slemmern har gått

Ett säkert vårtecken i Mariehamn är att isen på Slemmern gått. Det skedde igår kl 18.15.

Lägre vinst för ÅTT

Ålands-Tidnings tryckeri Ab (ÅTT) gjorde en vinst efter skatt på drygt 900.000 euro under 2018. Året innan var vinsten just över en miljon euro, skriver Ålandstidningen.

Hovrätten sänkte ersättning till misshandlad kvinna

Hovrätten sänkte ersättningen till en misshandlad kvinna från 15.000 euro till 10.000 euro i förlorade arbetsinkomster.

Viktigt att röjning i skogen lyckas

Hans Källmyr och Per Hazell
Ett välfungerande samarbete mellan aktörer är viktigt för att minimera skadorna efter stormen Alfrida, det menar Hans Källmyr, skogsskadesamordnare vid svenska skogsstyrelsen.

Hovrätten ändrar beslut om ombud

Hovrätten i Åbo häver tingsrättens beslut om att juristen Jyrki Kiianlinna inte får vara rättegångsombud eller biträde vid Ålands tingsrätt.