Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 22 maj, 2019 - 15:30Uppdaterad: torsdag, 23 maj, 2019 - 10:28

Ris och ros om nya grundskolelagen

I går var sista dagen för kommunerna och andra berörda att lämna in sina yttranden om den nya grundskolelagen till landskapsregeringen. Projektledare Kerstin Lindholm säger att man fått in ett 40-tal yttranden.

Att barn som bor tillfälligt i en kommun ska ha rätt till skol- eller dagisplats är en förändring som många är negativa till.

-Där anser man att det ska krävas att man är skriven i kommunen för att få den servicen, säger Kerstin Lindholm.

Att barn ska kunna ha upp till fem frivilliga språk har också fått en del kritik, eftersom det anses bli för dyrt. Vissa socialnämnder är negativa till tanken att skolan och barnomsorgen ska skötas av samma nämnd i kommunerna. Men från skolornas sida är man överlag positivt inställda till den förändringen.

Den nuvarande grundskollelagen är från 1996 och den ursprungliga tanken var att den nya lagen skulle börja gälla från den 1 augusti 2020.

-Många kommuner anser att tidtabellen är för snäv, så det kan bli aktuellt att flytta fram datumet, säger Kerstin Lindholm.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »