• Arkivfoto: Cecilia Ekströmer
Kerstin Lindholm intervjuas:
Publicerad: onsdag, 22 maj, 2019 - 15:30, uppdaterad: torsdag, 23 maj, 2019 - 10:28

Ris och ros om nya grundskolelagen

I går var sista dagen för kommunerna och andra berörda att lämna in sina yttranden om den nya grundskolelagen till landskapsregeringen. Projektledare Kerstin Lindholm säger att man fått in ett 40-tal yttranden.

Att barn som bor tillfälligt i en kommun ska ha rätt till skol- eller dagisplats är en förändring som många är negativa till.

-Där anser man att det ska krävas att man är skriven i kommunen för att få den servicen, säger Kerstin Lindholm.

Att barn ska kunna ha upp till fem frivilliga språk har också fått en del kritik, eftersom det anses bli för dyrt. Vissa socialnämnder är negativa till tanken att skolan och barnomsorgen ska skötas av samma nämnd i kommunerna. Men från skolornas sida är man överlag positivt inställda till den förändringen.

Den nuvarande grundskollelagen är från 1996 och den ursprungliga tanken var att den nya lagen skulle börja gälla från den 1 augusti 2020.

-Många kommuner anser att tidtabellen är för snäv, så det kan bli aktuellt att flytta fram datumet, säger Kerstin Lindholm.

 

Fler Nyheter

LR tecknar stora avtal med Åda Ab

Landskapsregeringen har antecknat flera omfattande avtal tillsammans med Åda Ab värda över hundratusen euro.

Oförändrad inkomstskatt i Mariehamn

Inkomstskatten i Mariehamn förblir oförändrad på 17,25% under nästa år. Det beslutades i stadsfullmäktige under gårdagen.

Nytt farledsförslag för elhybridfärja

Landskapsregeringens förslag om en nybyggnad av en 1200 meter lång farled som ett led i projektet västra Föglö delges nu allmänheten.

Mopeder och bilar körs på motionsspåret i Jomala

Stefan Mattsson intervjuas:
Många ungdomar kör med mopeder och även bilar på motionsspåret i Jomala. Brukandet av fordon på spåret gör att det lämnar en del sladdspår och gör upplevelsen mindre trevlig för motionärer.

Rinne och Löfven diskuterade potentiell Östersjökonferens

Finlands statsminister Antti Rinne har gjort ett traditionellt besök till Sverige i början av statsministerperioden. Rinne valde dock att avvika från en långvarig tradition genom att avlägga sitt första utlandsbesök till Estland under den senaste helgen.

Logotypen för Åland-100 presenterades

Annika Zetterqvist och Stefan Aspberg intervjuas av Rasmus Lindqvist
Landskapsregeringen har presenterat logotypen för Ålands självtyrelses hundraårsjubileum år 2021 - 2022.

Landskapsandelarna ändras inför kommunreformen

Finansminister Mats Perämaa berättar om vad förslaget skulle innebära:
Landskapsregeringen har begärt in utlåtanden på ett förslag som skulle göra ändringar i landskapsandelssystemet inför kommunsammanslagningen.

Konsumentpriserna steg med 1 procent i maj

Inflationstakten ökade med 1 procent i maj, jämfört med samma månad 2018. Det visar Ålands statistik- och utredningsbyrås konsumentprisindex.

Revisionen av självstyrelselagen fortsätter - kommitté utsedd

Ordförande Katrin Sjögren om vägen framåt mot en ny självstyrelselag:
Det mångåriga arbetet med revisionen av självstyrelselagen fortsätter. Det här efter att landskapsregeringen beslöt tillsätta en parlamentarisk kommitté som ska sammanföra lagtingsgrupperna och de politiska partierna i arbetet med självstyrelserevisionen.