• Arkivfoto: Cecilia Ekströmer
Kerstin Lindholm intervjuas:
Publicerad: onsdag, 22 maj, 2019 - 15:30, uppdaterad: torsdag, 23 maj, 2019 - 10:28

Ris och ros om nya grundskolelagen

I går var sista dagen för kommunerna och andra berörda att lämna in sina yttranden om den nya grundskolelagen till landskapsregeringen. Projektledare Kerstin Lindholm säger att man fått in ett 40-tal yttranden.

Att barn som bor tillfälligt i en kommun ska ha rätt till skol- eller dagisplats är en förändring som många är negativa till.

-Där anser man att det ska krävas att man är skriven i kommunen för att få den servicen, säger Kerstin Lindholm.

Att barn ska kunna ha upp till fem frivilliga språk har också fått en del kritik, eftersom det anses bli för dyrt. Vissa socialnämnder är negativa till tanken att skolan och barnomsorgen ska skötas av samma nämnd i kommunerna. Men från skolornas sida är man överlag positivt inställda till den förändringen.

Den nuvarande grundskollelagen är från 1996 och den ursprungliga tanken var att den nya lagen skulle börja gälla från den 1 augusti 2020.

-Många kommuner anser att tidtabellen är för snäv, så det kan bli aktuellt att flytta fram datumet, säger Kerstin Lindholm.

 

Fler Nyheter

Nära köra på fotgängare – smet

Ett motorfordon körde av Österleden och in på cykel- och gångbanan på dess östra sida där fotgängare befann sig. Olyckan var nära, föraren smet och polisen söker nu vittnen.

Knivskars i Mariehamn i natt

Polisen grep i natt en person som misstänks ha knivskurit en annan på en adress i stan.

Inte nödvändigt att stoppa I-valet

Joakim Söderberg och Dan E Eriksson
Datainspektionen framför kritik mot brister i dokumentationen gällande internetröstningen som ordnas för bortaålänningar i samband med höstens val. Det som saknas är ett personuppgiftsbiträdesavtal mellan leverantören av systemet och landskapet.

Viking Line stänger kontoret i Cityterminalen

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Viking Line stänger sitt kontor i Cityterminalen i Stockholm. Bolaget hänvisar i ett pressmeddelande till att den största delen av handeln idag sker online och att de arbetat för att modernisera sina distributionssystem.

Lemland vill att landskapet bekostar räddningsmyndighet

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Lemlands kommunfullmäktige godkände i veckan förslaget till gemensam räddningsmyndighet med ett tillägg, de merkostnader som uppstår i samband med...

Slopad sommartid kan öka tidsskillnad

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Beslut om slopande av sommar- och vintertid kan öka tidsskillnaden mellan Åland och Sverige.

Rånare bad om ursäkt till personalen

Malin Henriksson:
I dag hölls rättegången mot den man som i somras rånade livsmedelsbutiken Punkten samt ett apotek i Mariehamn. Han stod också åtalad för ett par fall av straffbart bruk av narkotika och snatteri.

Ändringar för Magazintomten

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Det blir ändringar för villkoren på Magazintomten i centrum, det har stadsstyrelsen beslutat. Ändringarna i stadsplanen ställs ut i 30 dagar innan de börjar gälla.

Linjen Åva-Osnäs bjuds ut

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapsregeringen begär in anbud på färjtrafik på linjen Åva-Osnäs för år 2020-2022 med en option från landskapets sida att kunna förlänga avtalet med 18 månader.