Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 21 augusti, 2018 - 13:50Uppdaterad: tisdag, 21 augusti, 2018 - 17:10
  • Tamika Laakso, Nikita Spånbo och Cajsa Kronström i Övernäs högstadieskolas elevråd ser både positiva och negativa sidor hos mobilfria skoldagar. Foto: Nina Smeds
  • Rektor Anders Eriksson tycker det kan vara bra att tvingas umgås på ett annat sätt. Foto: Nina Smeds

Ris och ros för mobilfri skoldag

Försöket med mobilfri skoldag som ska hållas i Mariehamns högstadieskolor efter höstlovet får både ros och ris av Övernäs högstadieskolas rektor och elevråd. Rektor Anders Eriksson ser att det finns avigsidor med mobiltelefoner i skolmiljö när man inte vet vad som filmas och läggs ut.

-Det kan vara bra att tvingas till att umgås på ett lite annat sätt. Han menar att mobilen är en stor del av ungdomarnas vardag.

Ksenija Chezhegova i Övernäs högstadieskolas elevråd säger att en nackdel med mobilfritt är att introverta ungdomar kan tycka det är jobbigt att prata med andra.
-Många gillar också att lyssna på musik för att stänga ute omgivningen. Men hon säger att fördelen är att man kan fokusera på sina studier bättre.

Cajsa Kronström säger att elevrådet ska ta fram förslag på ersättande aktiviteter.

-Det gäller att hitta aktiviteter som passar alla och sen ska vi utvärdera hur vi tycker att det var den här perioden.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »