Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 20 mars, 2020 - 12:21Uppdaterad: fredag, 20 mars, 2020 - 17:27
  • Statsminister Sanna Marin. Foto: Statsrådet.

Riksregeringen utlovar 15 miljarder i stödpaket

Ett omfattande ekonomiskt stödpaket på 15 miljarder euro presenterades i dag av riksregeringen. Enligt regeringen menar man allvar med att stöda företagen och undvika massarbetslöshet.

- Vi har ett exceptionellt och allvarligt läge där vi inte kommer att fundera främst på hur skuldsatt staten blir. Det allra viktigaste är att vi hjälper medborgarna och företagen nu, säger statsminister Sanna Marin.

Regeringen presenterade en lång rad åtgärder, bland annat kommer en tilläggsbudget på 400 miljoner euro som består av direkt företagsstöd och stöd till hälsovården. Vidare kommer staten att åta sig att självrisken slopas vid arbetslöshet och permitteringar samtidigt som man utökar stödet till arbetslöshetskassorna. Företagare kommer också att få rätt till arbetslöshetsdagpenning och tiden för anmälan om samarbetsförhandlingar skärs ner till fem dagar. Regeringen kommer att införa en tillfällig sänkning av pensionsavgifterna med 2,6 % från senast den 1 juni till årets slut. Finnveras möjligheter till företagslån utökas till över 10 miljarder euro.

Statministern uppmanade även kommunerna att undvika uppsägningar och permitteringar under den nu rådande situationen.

Näringsminister Mika Lintilä klargjorde att det kommer att krävas kontinuerligt arbete för att stödja ekonomin.

- Vi förbereder redan nästa stödpaket, avslutade han.

Peter Wiklöf är vd för Ålandsbanken, och dessutom styrelseordförande för Ålands Näringsliv. Han kommenterade stödpaketet i fredagens Åland idag.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »