Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 2 april, 2020 - 12:55Uppdaterad: torsdag, 2 april, 2020 - 13:11

Riksregeringen: Skolorna kan bli stängda hela terminen

Riksregeringen förbereder för att skolorna ska vara stängda hela terminen, sade undervisningsminister Li Andersson (VF) vid dagens presskonferens från Helsingfors.

En ny riktlinje är att inflyttade barn ska få förskoleundervisning i de kommuner där det anordnas. Barnen behöver lära sig svenska eller finska eftersom de redan är i en sårbar situation. Li Andersson uppmanar också föräldrar och familjer att be om hjälp av skolan om resurserna inte räcker till, och vädjade till arbetsgivare om medkänsla för föräldrar som samtidigt ska arbeta hemifrån. Li Andersson sade också att regeringen ska hitta ett gemensamt datum för vårens examenfester i gymnasialstadiet.

När skolorna kan återgå till närundervisning ska det finnas extra resurser för olika slags stödundervisning.

Studierna på högskolenivå kan förlängas på grund av de rådande restriktionerna, men forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen (C) sade att restriktionerna är ett gott skäl till att förlänga studiestödsperioden förutsatt att studierna fortsätter. Inträdesproven infaller i slutet av maj och början av juni och regeringen ser på möjligheter hur de kan lösas eftersom det var rekordmånga som sökte till högskolor i Finland nu i vår.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »