Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 26 november, 2020 - 06:07Uppdaterad: torsdag, 26 november, 2020 - 07:04
  • Beslut om beredskapslag tas i Helsingfors. Arkivbild.

Riksregeringen redo för beredskapslag

Riksregeringen har samlats i Helsingfors för att diskutera förutsättningarna för att ta i bruk beredskapslagen.

Lagen är i första hand tänkt för krigsförhållanden men kan appliceras på “en pandemi som till sina verkningar kan jämföras med en synnerligen allvarlig storolycka” skriver Svenska Yle.

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström berättar att man inte är nära ett undantagstillstånd riktigt ännu, men menar att om läget fortsätter att bli värre i Helsingfors och Nyland, som det gjort under två veckors tid kommer man närmare det. Men han ser inget skäl till varför Åland skulle få samma strikta åtgärder utan många bekräftade fall. Men han tydliggör också att steget är långt för att ta en beredskapslag i bruk.
- Det är inget man gör för att det är trevligt att ha. Man måste kunna motivera det. Man måste även ha använt alla andra åtgärder som exempelvis smittskyddslagen som går att reglera med normal lagstiftning innan den träder i kraft, säger Löfström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »