Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 23 november, 2021 - 22:00Uppdaterad: tisdag, 23 november, 2021 - 22:00
  • Harry Jansson. Foto: Elise Gästgivar.

Riket vill bryta ut delar från självstyrelsereformen

Riksregeringen föreslår en justering av självstyrelselagen som bättre ska passa med den kommande finska social- och hälsovårdsreformen.

- Tisdagens möte syftade till att klarlägga vad deras motiv var för att bryta ut något sånt här ur den stora helhetsreformen vi har på gång. Det var ett givande samtal och jag kan säga att vi ser lite olika på saker och ting, säger vice lantråd Harry Jansson som är på plats i Helsingfors för att diskutera självstyrelserevisionen med statssekreterare från diverse olika partier.
Frågan som man vill få besvarad från rikets håll är hur den åländska delen av den statliga verksamheten ska skötas när välfärdsområdena träder i kraft 1 januari 2023. I riket sköts den statliga verksamheten av kommunerna i dag och ett välfärdsområde är ett från kommunerna och staten separat offentligrättsligt samfund som har självstyre inom sitt område.
- Vi tycker från åländsk sida att vi inte ska bryta ut detta, utan det ska ingå i den stora helhetsreformen som stundar, Harry Jansson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »