• Revisorerna menar att projekteringstjänsterna för Mariebad borde ha upphandlats. Foto Malin Lundberg
Rebecca Björkholm rapporterar:
Publicerad: onsdag, 24 april, 2019 - 13:50, uppdaterad: onsdag, 24 april, 2019 - 14:12

Revisorer kritiserar stadens upphandling

Projekteringstjänsterna för Mariebad borde ha upphandlats och den interna kontrollen för upphandlingar bör stärkas. Det skriver Mariehamns stads revisorer i sitt pm där de riktar kritik mot stadens brist på upphandling.

Staden köpte in tjänster för sammanlagt 223.600 euro utan att konkurrensutsätta upphandlingen. Anbudsförfrågan riktades till endast ett bolag och beslutet togs på tjänstemannanivå.

-Vi anser att köpet borde ha konkurrensutsatts och beslutet borde ha tagits av infrastrukturnämnden eftersom det överstiger 150.000 euro, skriver revisorerna.
Den interna kontrollen bör stärkas och inköpsprocessen bör förtydligas, så att man inte riskerar att små anskaffningar växer och överskrider gränserna för upphandling.

Revisorerna kriterar också upphandlingsrutinerna vid centralförvaltningen och att budgetöverskridningar inte behandlas av fullmäktige. Stadens revisorer är Andreas Holmgård, Pia Fredriksson, Margareta Flink och Fredrik Häggblom.
Revisions-pm:et behandlas på stadsstyrelsens möte torsdagen den 2 maj. Igår kväll beviljade stadsfullmäktige, efter viss debatt, ansvarsfrihet för de redovisningsskyldiga.

Fler Nyheter

Ett steg närmare gemensam räddningsmyndighet

Ett avtalsförslag till gemensam räddningsmyndighet godkändes igår i stadsfullmäktige.

Johanna Mattila nu klar som ny rektor för högskolan

Johanna Mattila är nu klar som ny rektor för högskolan. Det beslutade minister Tony Asumaa på enskild föredragning igår.

LR tecknar stora avtal med Åda Ab

Landskapsregeringen har antecknat flera omfattande avtal tillsammans med Åda Ab värda över hundratusen euro.

Oförändrad inkomstskatt i Mariehamn

Inkomstskatten i Mariehamn förblir oförändrad på 17,25% under nästa år. Det beslutades i stadsfullmäktige under gårdagen.

Nytt farledsförslag för elhybridfärja

Landskapsregeringens förslag om en nybyggnad av en 1200 meter lång farled som ett led i projektet västra Föglö delges nu allmänheten.

Mopeder och bilar körs på motionsspåret i Jomala

Stefan Mattsson intervjuas:
Många ungdomar kör med mopeder och även bilar på motionsspåret i Jomala. Brukandet av fordon på spåret gör att det lämnar en del sladdspår och gör upplevelsen mindre trevlig för motionärer.

Rinne och Löfven diskuterade potentiell Östersjökonferens

Finlands statsminister Antti Rinne har gjort ett traditionellt besök till Sverige i början av statsministerperioden. Rinne valde dock att avvika från en långvarig tradition genom att avlägga sitt första utlandsbesök till Estland under den senaste helgen.

Logotypen för Åland-100 presenterades

Annika Zetterqvist och Stefan Aspberg intervjuas av Rasmus Lindqvist
Landskapsregeringen har presenterat logotypen för Ålands självtyrelses hundraårsjubileum år 2021 - 2022.

Landskapsandelarna ändras inför kommunreformen

Finansminister Mats Perämaa berättar om vad förslaget skulle innebära:
Landskapsregeringen har begärt in utlåtanden på ett förslag som skulle göra ändringar i landskapsandelssystemet inför kommunsammanslagningen.