Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 16 maj, 2022 - 06:07Uppdaterad: måndag, 16 maj, 2022 - 10:41
  • Michael Björklund startar kockutbildning i Karis.

Restaurangbranschen i kris

Restaurangbranschen är i kris och det finns ingen personal att få tag på enligt krögaren Michael Björklund.

Som ett led i att försöka lösa problemen startar han en ny kockutbildning i Karis tillsammans med utbildningsföretaget Axxell.
– Jag har under många år märkt att det är svårare och svårare att få tag på personal, då måste man fundera på vad det är som händer. Restaurangerna är fullsatta men ingen vill jobba. De som jobbar, jobbar för hårt och bränner ut sig, säger Michael Björklund.

Utbildningen är relativt kort, ett och ett halvt år med mycket praktik, unga i dag har bråttom och byter jobb oftare än förr, säger Björklund. Men utbildningen är inte det enda problemet, man behöver också se över arbetstider och villkor.
– Man jobbar när alla andra är lediga och den nya generationen ser saker på ett annat sätt. Det är också svårt att behålla kompetens när gamla slutar och det är hög personalomsättning. Kanske kan man jobba 3 dagar och vara ledig 6, säger Michael Björklund.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »