Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 8 februari, 2019 - 07:58Uppdaterad: fredag, 8 februari, 2019 - 11:14
  • Flera reservationer lämnades in efter stadsfullmäktiges beslut om tilläggsmedel till torgtaket. Arkivfoto.

Reservationer mot torgtaksbeslut

Obunden samlings Anders Holmberg och Conny Nylund har reserverat sig mot stadsfullmäktiges beslut om att bevilja 150.000 euro i tilläggsanslag till ett torgtak.

I sin reservation skriver de att de under behandlingen av ärendet förde fram ett förslag om att tilläggsanslaget borde vara 100.000 euro, och de anser att de blev felaktigt utmanövrerade då det understödda förslaget inte togs upp till omröstning av ordföranden.

På mötet i tisdags hölls flera omröstningar om torgtaket. Först röstades ett förslag om bordläggning ner till förmån för fortsatt behandling, och sedan ställdes stadsstyrelsens förslag om att bevilja 150.000 i tillägg mot ett förslag om förkastande. Fullmäktige godkände stadsstyrelsens förslag och därmed förföll de obundnas förslag om 100.000.

Fullmäktiges ordförande Camilla Gunell, socialdemokrat, hänvisade till paragraf 27 i stadens förvaltningsstadga som säger att det i ”ärenden som gäller beviljande av anslag, först ska genomföras en omröstning om huruvida det förslag som omfattar det största beloppet kan godkännas eller förkastas, och sedan fortsätter man i ordningsföljd efter storleken på förslagen tills något förslag godkänns. Därefter genomförs inte längre någon omröstning om förslag som gäller mindre belopp.

Det blev alltså ingen omröstning om de obundnas förslag eftersom det handlade om ett belopp som var mindre än de redan godkända 150.000 euro.

Även centerns Erica Sjöström, som var den som hade föreslagit att ärendet skulle förkastas, och Ålands framtids Rolf Granlund reserverade sig mot beslutet. Rolf Granlund reserverade sig på samma grund som de obundna, men han skriver också att han tycker det är fel att infrastrukturnämnden inte fått tillfälle att bereda ärendet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »