Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 28 maj, 2018 - 10:50Uppdaterad: måndag, 28 maj, 2018 - 17:46
  • Christian Nordas är vd på Ålands vatten. Arkivfoto: Hasse Persson-Bru.

Rekordhög vattenförbrukning i maj

Inte sedan början av 1970-talet har vattenförbrukningen på Åland i maj varit så hög som nu. Enligt Ålands vattens vd Christian Nordas är det ett rekord på kommande.

I fjol var vattenförbrukningen 185.000 kubikmeter i maj och nu, med tre dagar kvar av månaden, är man på väg att passera 200.000 kubikmeter. Detta att jämföra med juli 2016 då vattenförbrukningen var 210.000 kubikmeter och augusti år 2013 då vi gjorde av med 208.000 kubikmeter vatten.

- Det kommer bli runt nio, tio procent mer än i maj förra året, säger Christian Nordas som nu rekommenderar ålänningarna att se över sitt vattenanvändande och inte tvätta bilarna eller fylla pooler med vatten.

- Jag vill inte säga att det är kritiskt läge ännu. Men när vi är uppe i 50 dagar med riktigt varmt väder då kan man börja diskutera. Det här är bara början av sommaren, säger Christian Nordas.

Avdunstningen i sjöarna har också startat och vattennivåerna minskar nu med omkring en centimeter om dagen och det är ovanligt för säsongen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »