• Verksamhetsledare Sofia Enros. Arkivfoto: Ålands Radio.
Sofia Enros och Moa Rytterstedt intervjuas av Tua Åström:
En längre intervju med Sofia Enros och Moa Rytterstedt
Publicerad: onsdag, 22 maj, 2019 - 13:09, uppdaterad: onsdag, 22 maj, 2019 - 13:36

Regnbågsfyren vill ta HBTQIA-certifiering till Åland

I framtiden kan åländska företag och föreningar komma att HBTQIA-certifieras. Det är i alla fall föreningen Regnbågsfyrens förhoppning.

Sedan en tid tillbaka certifieras allt fler föreningar, företag och myndigheter i Sverige som ett led i ett kunskapshöjande och strategiskt arbete.

-De existerande kunskaperna i bemötande räcker inte alltid till för att vara inkluderande. Det handlar exempelvis om hur man använder språket och bildmaterial. Alla organisationer som möter människor i sitt arbete har nytta av certifieringen, säger Regnbågsfyrens ordförande Moa Rytterstedt.

Regnbågsfyren hoppas nu att man ska kunna ta grundstommen i den svenska modellen till Åland, vilket innebär upprepade utbildningstillfällen under ett fem månader långt program. Under hösten är planen att en anställd ska göra förarbetet inför en projektstart.

-Ålänningar som har genomgått utbildningen när de tidigare arbetade i Sverige säger att de har lärt sig massor. Vi tror att certifieringen skulle betyda mycket för det åländska samhället, säger Sofia Enros, verksamhetsledare för Regnbågsfyren.

 

 

 

Fler Nyheter

Åland genomfart för narkotika

Rasmus Friman på sjöbevakningen:
Åland fungerar som en transitpunkt i trafiken av narkotika mellan Sverige, Finland och Baltikum. Det säger Rasmus Friman på sjöbevakningen, stationerad i Nagu, som tidigare jobbat som kommissarie hos polisen på Åland.

ÅM i beachvolley spelades i helgen

Idag söndag spelades åländska mästerskapen i beachvolley och totalt var det sju lag med, tre damlag och fyra herrlag.

ÅM i lättbåtar hölls i helgen

I helgen seglades åländska mästerskapen i lättbåtar på Slemmern och det var fyra klasser som det tävlades i och totalt var 24 seglare med.

Zetterström är nordisk mästare

Nordiska mästaren Ida Zetterström
Ida Zetterström är nordisk mästare i Super Street Bike, det stod klart efter att hon slutade tvåa i den sista deltävlingen som körde i Tierp i helgen.

IFK upp på sjätte plats

Tränaren Peter Lundberg ger sina tankar efter matchen och berättar om manfallet inför sista omgången
Efter den nästsista matchen i grundserien tog IFK Mariehamn klivet upp på den övre halvan av tabellen. Det efter att dom besegrade SJK med 1-0 inför 1.208 personer i hemmapubliken.

Motstånd mot polis och ordningsvakter

När en person skulle avvisas från en nattklubb i Mariehamn den senaste natten så gjorde han så kraftigt motstånd så att han nu är misstänkt våldsamt motstånd mot tjänsteman och motstånd mot polisen.

Andra deltävlingen i ÅM i folkrace avgjord

I lördags avgjordes den andra deltvälingen i ÅM i folkrace.

Unikt kartfynd över Lövö

Antikvarie Pia Sjöberg och landskapsarkivarie Åke Söderlund;
Ett unikt fynd i form av en samtida karta över området på Vårdö där Lövökongressen ägde rum under åren 1718 och 1719 har upptäckts i Ryska statens...

Tennissiffror när FC Åland besegrade RaiFu

Ted Göstas om segern:
FC Åland besegrade RaiFu med hela 6-0 hemma på Sportkila.