Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 17 juli, 2019 - 14:26

Rederierna ska bli miljövänligare – men det blir inte lätt

Rederierna ser positivt på att göra verksamheten miljövänligare men vissa miljöåtgärder kan vara svåra att genomföra.

Det var i maj som den internationella sjöfartsorganisationen, IMO, beslöt att sjöfarten ska minska utsläppen av växthusgaser med 50 procent. Nu föreslår kommunikationsministeriet att fartygen ska sänka farten till sjöss. Johanna Boijer-Svahnström, informationschef på Viking Line, säger att det kan vara svårt att genomföra.

- Globalt så kan det vara en lösning, men tittar man exempelvis på Åbo-linjen där varje minut spelar roll, kan man nog inte minska på farten, säger Boijer-Svanström.

Hans Friberg, talesperson för säkerhet och miljö på Tallink Silja, säger att man redan nu har optimerat tidtabellerna men är av samma åsikt som Boijer-Svahnström, och menar att en fartminskning kan vara svår att genomföra på alla ställen. Tomas Karlsson, vd för Eckerölinjen, säger att det finns många olika sätt att minska på sin miljöpåverkan, men det är inget han vill gå in på detalj.

- Vi har en miljöpåverkan, så är det bara, men man kan alltid bli bättre, säger Karlsson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »