Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 15 februari, 2019 - 13:42
  • Även stadsbussarna ska köras på miljöbränsle. Arkivbild

Rättelsyrkande om miljöbränsle avslogs

Den liberala stadsfullmäktigeledamoten Rauli Lehtinen lämnade in ett rättelseyrkande om att stan ska återta beslutet om att börja använda förnyelsebart bränsle i kollektivtrafiken.

Men beslutet kvarstår och rättelseyrkandet avslås, det kom infrastrukturnämnden fram till på sitt möte tidigare i veckan.
I mitten av januari beslutade infrastrukturnämnden att stan ska gå över till miljöbränsle, vilket medför en merkostnad på cirka 10.000 euro det här året.

Lehtinen skriver i sitt rättelseyrkande bland annat att beslutet inte är förankrat och att det inte följer stadens fastslagna direktiv om miljöskydd. Han hävdar också att ärendets beslutsprocess inte beaktar den plan som går ut på att trafiken är elektrifierad till 2020.

Efter ytterligare utredningar från stadens sida och diskussion med landskapet som också använder samma miljöbränsle, så anser samhällstekniska chefen Jouni Huhtala att det planerade bytet inte står i strid med stadens miljö- och hållbarhetsarbete, målsättningar, strategiska utvecklingsmål eller direktiv och sammanslutningar som staden har förbundit sig till. Och det är alltså linjen som nämnden går på och avslår rättelseyrkandet.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »