Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 20 mars, 2017 - 16:24Uppdaterad: måndag, 20 mars, 2017 - 18:11

Rättegång om misstänkt mordförsök

I dag inleddes rättegången mot en man som bland annat är åtalad för försök till mord efter att ha skjutit mot polis från sin bostad i Eckerö. Händelsen, som inträffade den 15 januari, började med att polisen åkte till mannens bostad efter ett tips om att han tänkte ta livet av sig.

Strax efter att poliserna anlänt till platsen började mannen skjuta med ett höghastighetsluftgevär. Enligt åklagaren ska mannen ha skrivit på Facebook att han skulle skjuta om det kom poliser in på hans gård. Han ska också ha skrikit åt polisen att de skulle skjuta honom och att de skulle kliva fram så han fick skjuta en polis. Under rättegången var man inne på att mannens plan var att han skulle göra ett så kallat Suicide by cop, alltså ett självmord genom att bli skjuten av polisen. Mannen sköt drygt 40 skott mot poliserna med sitt luftgevär, som enligt åklagaren är så kraftigt att det kan döda en människa.

Inget av skotten träffade någon polis, men mannen åtalas ändå för försök till mord, eftersom han vid ett tillfälle avlossade skott mot poliserna på ett så kort avstånd som 4,5 meter. Den åtalade mannen bestrider att han skulle ha gjort sig skyldig till mordförsök efter som han inte hade uppsåt att skada, men han medger att han avlossade sitt vapen mot poliserna på 4,5 meters håll.

Rättegången fortsätter i morgon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »