Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 21 maj, 2019 - 17:29Uppdaterad: tisdag, 21 maj, 2019 - 17:30
  • Tingsrätten. Foto: Malin Lundberg.

Rättegång om dödsvållande och grovt äventyrande av trafiksäkerheten

I dag inledde Ålands tingsrätt rättegången mot en man som är åtalad för grovt äventyrande av trafiksäkerheten och dödsvållande i samband med en krock mellan en paketbil och en motorcykel där motorcykelföraren avled omedelbart. Olyckan inträffade på Sundsvägen i Finström i september 2017.

Den åtalade paketbilsföraren sade att han inte hade några minnesbilder av sin bilfärd efter att en framförvarande bil svängt av mot Godby. Kollissionen inträffade några kilometer senare i närheten av tunneln innan färjsundsbron. Under rättegången uppehöll man sig en hel del kring huruvida en väjning för ett rådjur eller annat djur kunde ha bidragit till olyckan. Den åtalades försvarare Guy Björkqvist sade att utredningen om olyckan var bristfällig och inte gav svar på vad som verkligen hände. Han anser att det inte finns något som tyder på att den åtalde körde bil trots att han kände sig trött. Den åtalades sömnproblem som utretts av bland andra Akademiska Sjukhuset togs också upp under rättegången och där kom det fram att han fått diagnosen Hypersomnia, överstor sömninghet. Den avlidnes dotter som biträddes av Bert Häggblom yrkade på ersättning på 10 000 euro för lidande och att den åtalade ska stå för samtliga hennes kostnader. Hon anser också att det handlar om ett grovt dödsvållande. Den åtalade mannen bestrider brott och anser att staten och motparten ska stå för alla hans kostnader.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »