Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 7 januari, 2019 - 11:40Uppdaterad: måndag, 7 januari, 2019 - 14:02
  • Vid större kriser söker mellan 15-20 procent av de drabbade professionell krishjälp, enligt psykiatriker Nils-Gustaf Eriksson. Foto: Cecilia Ekströmer.

Psykiatriker om krishantering: ”vikigt att prata om sina känslor”

Det är viktigt att prata om sina känslor. Det menar psykiatriker Nils-Gustaf Eriksson om stormens psykiska effekter på människor.

Han säger att stormen kom med större kraft än vad många trott och att det överraskningsmomentet gör att krisen drabbar människor hårdare. Att många skogsägare fått se sina träd falla till marken handlar inte bara om en ekonomisk förlust, utan också en emotionell förlust.

- En förlust väcker känslor som sorg, ilska och kanske till och med skulkänslor. Alla är egentligen viktiga känslor för att hantera en förlust. Att svälja förtreten och gå vidare är ingen bra lösning på en krissituation, säger Eriksson.

Han menar att det finns olika stadier i krishanteringen. Före krisen kan man jobba med preventiva metoder som krisövningar. Under krisen handlar det om att värdera skador, ta hand om dem och se vad man kan göra för reda ut situationen. Efter krisen handlar det mycket om att utvärdera, ändra på rutiner, utvecklas och lära sig av sina misstag. Efter stora katastrofer söker mellan 15-20 procent av de drabbade professionell krishjälp, enligt Eriksson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »