Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 24 september, 2018 - 13:46Uppdaterad: måndag, 24 september, 2018 - 15:16
  • Henrik Lagerberg, ordförande för Reseda, är bekymrad över rättssäkerheten inom psykiatrin. Arkivfoto: Josefina Jansson

"Psykiaterbrist hot mot rättssäkerheten"

Det blir ingen kontinuitet då man träffar olika läkare och rättssäkerheten vid till exempel beslut om tvångsåtgärder kan bli lidande. Det menar intresseföreningen för psykisk hälsa Reseda med anledning av läget inom psykiatri inom ÅHS.

 I fredags berättade vi om den sårbara situationen vid ÅHS då endast en specialisttjänst är tillsatt. Det råder brist på psykiatrer i både Finland och Sverige.

-Jag har inte hört så många klagomål från just våra medlemmar men de är ofta tysta och klagar inte i första taget. Men det är klart att klienterna drabbas, det är viktigt att få träffa samma läkare. Vi undrar också om läkarna kan ansvara för att rättssäkerheten efterföljs i dag, så som situationen ser ut, säger Henrik Lagerberg, ordförande för Reseda.

En utredning av den psykiatriska verksamheten på Åland har inletts och ska svara på hur man tryggar psykiatrisk vård på Åland.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »