Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 25 september, 2018 - 16:22Uppdaterad: tisdag, 25 september, 2018 - 17:20
  • Efter en besvärlig sommar kanske producenterna nu kan få lite mer betalt. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer

Producenter får del av ökade livsmedelspriser

Livsmedelspriserna är på väg uppåt både det här året och nästa, det berättar Pellervo Ekonomiska forskningsinstitut om i en prognos som dom nyligen publicerade. Ökningen uppskattas att blir 1,9 procent i år och 2,2 procent under nästa år.

- Jag tycker det här är en logisk utveckling efter en sådan här besvärlig sommar och nu pekar mycket mot att producenterna får lite mer betalt, säger Jonas Laxåback, verksamhetsledare för Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, SLC.

Laxåback menar att det nu har blivit någon form av brytpunkt där många har kommit till insikt att värdet av en egen matproduktion är högt.

- I kontakten med konsumenter så upplever jag att fler och fler är bekymrade över lantbrukarnas situation och viljan att köpa lokalproducerat blir bara större, säger Laxåback.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »