Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 1 november, 2011 - 16:32Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:20

Presidenten vill ha mer politik i relationerna

Det behövs mer politik i relationerna mellan Åland och riket och mindre med juridik. Det tycker republikens president Tarja Halonen som uppmanar ålänningarna att dels vara eniga i frågor som förs till riket och dels vara mer aktiva i politiska frågor. I sitt tal när lagtingsåret öppnades i dag tog hon upp några av de lagar från åländsk sida som vållat juridisk huvudbry i Helsingfors. Hon är också kritisk till att riksdagen och grundlagsutskottet tar över mer av tolkningen av självstyrelselagen på presidentens bekostnad, som i det senaste fallet med lagtingets motion om en skärpning av sexualbrottslagstiftningen.- Presidentens roll i relationerna med Åland vill jag behålla, men ni måste ju också ha bra relationer med regering och riksdag, säger Tarja Halonen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »