Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 11 december, 2018 - 10:00Uppdaterad: tisdag, 11 december, 2018 - 17:14
  • Rederibarometern publicerades i dag. Pressbild: Viking Line.

Positiva tongångar i rederibarometern

Det ser fortsatt ljust ut för sjöfarts- och rederibranschen. Det visar den så kallade Rederibarometern som publiceras av Åbo universitet på uppdrag av Trafi, Föreningen Finlands rederier och Ålands landskapsregering.

Konjunkturuppgången ser enligt barometern ut att fortsätta men tillväxttakten har mattats av. Förväntningarna på den finländska sjöfartens export och import är positiva men tillväxttakten förväntas bli mer återhållsam än under föregående period. Sjöfraktpriserna har visat en svag uppgång samtidigt som bränslepriserna fortsatt att stiga.

Det största hindret för rederibranschens tillväxt och utveckling är enligt rederibarometern dålig prisutveckling. Under de senaste tre åren har det också skett en märkbar förändring när det gäller tillgången till kompetent sjöpersonal. År 2016 ansåg bara en femtedel av enkätdeltagarna att detta var ett betydande hinder, medan den andelen nu har stigit till 65 procent.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »