Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 11 november, 2019 - 13:34Uppdaterad: måndag, 11 november, 2019 - 17:14
  • Stephan Toivonen. Arkivfoto: Rasmus Olin.

Pensionärer, flyktingar och gasbilar i ÅD-motioner

Ett skattefritt pensionsarvode på 100 euro till alla som lyfter folkpension, sjukpension eller som av olika orsaker inte längre erhåller inkomstrelaterad ersättning. Detta istället för den summa på 1,8 miljoner för avdrag på löne-och pensionsinkomster som finns i den avgående landskapsregeringens budgetförslag för år 2020.

Det föreslår lagtingsledamot Stephan Toivonen (ÅD) inför behandlingen av förslaget. Han föreslår också att landskapet ska satsa 750.000 euro för att subventionera konverteringar av bensin- och dieselbilar till gasbilar, eftersom detta skulle påskynda övergången till hållbarare transportmedel på Åland. Stödet per konvertering föreslås vara 1.500 euro. Dessutom föreslår Toivonen att man satsar 200.000 euro för att stöda investeringar i en gasstation för personbilar och bussar. 700.000 euro av Paf-medlen föreslås användas till att hjälpa flyktingsituationen i världen genom att bevilja stöd för flyktingverksamhet och anslaget på 10.000 euro för utbildning och kompetensutveckling vid regeringskansliet föreslås strykas. Ålands radio direktsänder budgetbehandlingen i lagtinget, som inleds på onsdag klockan 13.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »