Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 14 augusti, 2018 - 20:30Uppdaterad: onsdag, 15 augusti, 2018 - 11:15
  • Det var god uppslutning från kommunerna. Foto: Owe Sjöblom
  • Carolina Sandell är sakkunnig administratör i arbetsgruppen. Foto: Owe Sjöblom
  • Camilla Enberg och Siv Relander från Kökar tycker förslaget är bra. Foto: Owe Sjöblom
  • Lemlands kommundirektör Mikael Smeds tycker att deras höjning blir för stor. Foto: Owe Sjöblom

Pengarna stötestenen för KST

Idag presenterades förslaget till grundavtal för kommunernas socialtjänst, KST, för kommunerna och det mesta av diskussionen kom att handla om hur kostnadsfördelningen ska se ut.

I förslaget får endel kommuner sänkta kostnader medan andra får höjda. För de flesta handlar det om några tiotusental i skillnad, men för till exempel Jomala är höjningen runt 300.000 euro och för Lemland 200.000 euro. Representanter för dessa kommuner menade att det kan bli svårt att få det genom fullmäktigena. Själva innehållet och vad som ska ingå i KST fanns det inte så mycket synpunkter runt, där råder stor enighet. I KST ska socialvård för personer mellan 7-64 år ingå.

Kommunerna har på sig till den första april 2019 att underteckna avtalet på frivillig väg genom samstämmighet. Om det inte är undertecknat tills dess så vidtar omröstning mellan kommunerna och då räcker det med majoritet för att avtalet ska börja gälla från den första januari 2020.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »