Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 15 oktober, 2019 - 08:33Uppdaterad: tisdag, 15 oktober, 2019 - 11:41

Partier stöder barnrätten – men önskade åtgärder varierar

De åländska partierna uppvisar ett brett stöd för barnrättsfrågor, skriver Rädda barnen i ett pressmeddelande.

De politiska partierna har tagit ställning till Rädda barnens valprogram, i vilket organisationen formulerat förslag på åtgärder och ställningstaganden som man anser att stärker barns rättigheter.

Partierna är eniga på de flesta punkterna, och Ålands socialdemokrater instämmer med Rädda barnen på alla punkter, men i några fall skiljer sig åsikterna åt från Rädda barnens valprogram:

Moderat samling för Åland är det enda partiet som inte håller med om att det ska finnas ett lagstadgat maxantal klienter per socialarbetare. “Ett maxantal kan hämma flexibiliteten”, motiverar moderaterna, som heller inte vill ta ställning till påståendet “Ändra i beräkningsgrunden för utkomststöd så att barnbidrag inte räknas som en inkomst”. Obunden samling svarar nej till att ändra i beräkningsgrunden för utkomststöd, med motiveringen att “socialarbetaren ska beakta barnens individuella behov och ge tillräckliga resurser för att tillgodose dessa, detta är en uppgift för KST”.

Varken Liberalerna eller Åländsk center tar ställning till påståendet att gymnasialstudier ska vara avgiftsfria, men Liberalerna skriver att “kostnader inte får vara ett hinder för gymnasiestudier” och centern att “grunden är att alla ska kunna studera på gymnasiet”.

Ålands framtid tar inte ställning till om barns möjlighet att ta sig till sin fritidsaktivitet bör säkerställas.

På påståendet att “långsiktiga strategiska mål tas fram i nära dialog med rättighetsbärare och aktörer i barns närhet och ansvarig minister utses”, menar Obunden samling att målen ska tas fram utan att en barnminister utses.

Endast Hållbart initiativ och Åländsk demokrati anser att barnbudgetering bör införas på Åland, övriga partier vill inte ta ställning.

Ålands framtid och Åländsk center vill inte ta ställning till om barn ska ges utrymme att delta och påverka i befintliga strukturer.

Alla partiers svar liksom valprogrammet finns att ta del av på Rädda barnens hemsida.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »