• Erik Hagen, Tom Pettersson och samtalets moderator Martha Hannus. Foto: Axel Eriksson
Erik Hagen och Tom Pettersson intervjuas av Axel Eriksson
Erik Hagen och Tom Pettersson intervjuas av Axel Eriksson (lång version från Åland idag)
Publicerad: fredag, 10 augusti, 2018 - 16:26, uppdaterad: fredag, 10 augusti, 2018 - 17:30

Panelsamtal om etisk och hållbar finansiering

–Problemet är att ansvaret är uppdelat i ett myller av nivåer, det gör det svårt att få någon att ta ansvar. Det sa Erik Hagen från Western Sahara resource watch idag i ett panelsamtal som hölls på Emmausfestivalen. Samtalet avhandlade hur banker kan arbeta för att undvika att investera dina sparpengar i oetiska verksamheter.

Deltog gjorde även Tom Pettersson, chef för Ålandsbankens fondverksamhet och kapitalförvaltning. Han menar att Ålandsbanken jobbar mycket med frågan, man använder sig till exempel av så kallade ratingbolag, tredjepartsaktörer som bedömer hur hållbart företag arbetar för att försäkra att de inte gör oetiska investeringar. Rating bolagen är dock inte helt oproblematiska och båda menar att mycket av ansvaret ligger på konsumenten eller kunden.

–Många i nordeuropa tänker mycket på miljön, men att sortera mjölkkartonger rätt ger mindre effekt än att gå till banken och se till att dina sparpengar inte investerats i miljöfarlig verksamhet. Gå till banken och fråga var dina pengar är säger Erik Hagen.

Fler Nyheter

Het debatt i lagtinget om Ålands 10 miljoner

Vice lantråd Camilla Gunell och oppositionens Harry Jansson
Blir det tio miljoner eller inte? Den frågan ställdes många gånger av oppositionen när ändringen av självstyrelselagen debatterades i lagtinget.

Snabbuss mellan Godby och Mariehamn kan bli verklighet

Röde orms vd Uffe Grüssner
Ålandsbussen ab, ett dotterbolag till bussbolaget Röde orm ab, ansöker om att få starta en ny busslinje mellan Mariehamn och Godby.

Den åländska vårjakten tas upp i EU-domstolen

Jaktförvaltare Robin Juslin
Landskapsregeringen har mottagit en skrivelse från den Europeiska unionens domstol där landskapsregeringen får möjlighet att bemöta kommissionens talan gällande vårjakten på guding.

ÅMHM om Gästhem Kronan: ”Måste åtgärdas”

ÅMHM har tagit ett beslut i frågan om Gästhem Kronan, där man hittat mikrober som indikerat fuktskada.

Stefan Aspberg är projektledare för 100-årsjubiléet

Stefan Aspberg från Sverige har utsetts till projektledare för självstyrelsens 100-årsfirande.

Extra stängsel blev lösningen för grisbönder

Grisbönderna Ronja Brenner och Andreas Nordlund:
Med ett nytt stängsel kan grisarna på Nygårds fortsätta att böka utomhus i Sundsskogarna, utan risk för att smittas av svinpest eller bryta mot EU:s regler.

Man dömd för drograttfylleri

En 32-årig man dömdes i fredags i Ålands tingsrätt för rattfylleri och straffbart bruk av narkotika.

Böter för att ha kört påverkad av amfetamin

En 26-årig kvinna dömdes nyligen av Ålands tingsrätt för straffbart bruk av narkotika och rattfylleri, till 26 dagsböter på totalt 1.690 euro för att ha kört bil påverkad av amfetamin.

Överkonsumtion en stor miljöbov i garderoben

Textil- och hållbarhetsexpert Anna-Lisa Persson berättar mera:
Textil- och klädkonsumtionen ökar ständigt i vår del av världen och i takt med det blir kläderna ofta bara billigare. Hållbarhet inom textilier var temat i lördags när textil- och hållbarhetsexperten Anna-Lisa Persson besökte Åland och föreläste kring siffror och myter om textil.