• Erik Hagen, Tom Pettersson och samtalets moderator Martha Hannus. Foto: Axel Eriksson
Erik Hagen och Tom Pettersson intervjuas av Axel Eriksson
Erik Hagen och Tom Pettersson intervjuas av Axel Eriksson (lång version från Åland idag)
Publicerad: fredag, 10 augusti, 2018 - 16:26, uppdaterad: fredag, 10 augusti, 2018 - 17:30

Panelsamtal om etisk och hållbar finansiering

–Problemet är att ansvaret är uppdelat i ett myller av nivåer, det gör det svårt att få någon att ta ansvar. Det sa Erik Hagen från Western Sahara resource watch idag i ett panelsamtal som hölls på Emmausfestivalen. Samtalet avhandlade hur banker kan arbeta för att undvika att investera dina sparpengar i oetiska verksamheter.

Deltog gjorde även Tom Pettersson, chef för Ålandsbankens fondverksamhet och kapitalförvaltning. Han menar att Ålandsbanken jobbar mycket med frågan, man använder sig till exempel av så kallade ratingbolag, tredjepartsaktörer som bedömer hur hållbart företag arbetar för att försäkra att de inte gör oetiska investeringar. Rating bolagen är dock inte helt oproblematiska och båda menar att mycket av ansvaret ligger på konsumenten eller kunden.

–Många i nordeuropa tänker mycket på miljön, men att sortera mjölkkartonger rätt ger mindre effekt än att gå till banken och se till att dina sparpengar inte investerats i miljöfarlig verksamhet. Gå till banken och fråga var dina pengar är säger Erik Hagen.

Fler Nyheter

Video: Se hela pridetåget

Idag avslutas Åland pride med sedvanlig parad från västra hamnen till torget. Här kan du se hela tåget och höra en intervju med Regnbågsfyrens...

Trygghet ur ett nordiskt perspektiv

Elisabeth Rusdal och Andrea Hasselblatt intervjuas
Katastrofberedskap kom på tapeten när de nordiska kvinnoförbunden träffades på Åland för sin sommarkonferens.

ÅHS satsar på magnetundersökning

ÅHS satsar på magnetundersökning
-Det är en milstolpe för Ålands hälso- och sjukvård. Det säger styrelseordförande Annette Holmberg-Jansson om den magnetresonanstomograf, MRT, som ÅHS har investerat i till sin röntgenklinik.

Naturliga orsaker bakom Torpfjärdens torrläggning

Det låga vattennivåerna i Torpfjärden i Jomala har inte orsakats av vägarbetena och installationen av den nya vägtrumman som ersatt den gamla. Den...

Dömd för hotfulla meddelanden

En 27-årig man har av tingsrätten dömts till 120 euro i dagsböter för olaga hot.

Trygg vardag tema för kvinnokonferens

Trygg vardag är temat för Nordens Kvinnoförbund, NKF, som i dag och i morgon samlas till konferens på Åland.

Stabilt resultat för Andelsbanken

Andelsbanken för Åland redovisar en rörelsevinst på drygt 2,9 miljoner euro för årets sex första månader. Resultatet är på samma nivå som för motsvarande period i fjol.

Böter för narkotikabrott och rattfylla

Böter och körförbud blev följderna för en 48-årig man som tingsrätten dömde för narkotikabrott, rattfylleri och fordonsskatteförseelse.

Företag stryks ur handelsregistret

12.000 företag och bostadsaktiebolag riskerar att bli strukna ur handelsregistret om de inte meddelar att det fortfarande har verksamhet. Det skriver Patent- och registerstyrelsen i ett pressmeddelande.