Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 10 augusti, 2018 - 16:26Uppdaterad: fredag, 10 augusti, 2018 - 17:30
  • Erik Hagen, Tom Pettersson och samtalets moderator Martha Hannus. Foto: Axel Eriksson

Panelsamtal om etisk och hållbar finansiering

–Problemet är att ansvaret är uppdelat i ett myller av nivåer, det gör det svårt att få någon att ta ansvar. Det sa Erik Hagen från Western Sahara resource watch idag i ett panelsamtal som hölls på Emmausfestivalen. Samtalet avhandlade hur banker kan arbeta för att undvika att investera dina sparpengar i oetiska verksamheter.

Deltog gjorde även Tom Pettersson, chef för Ålandsbankens fondverksamhet och kapitalförvaltning. Han menar att Ålandsbanken jobbar mycket med frågan, man använder sig till exempel av så kallade ratingbolag, tredjepartsaktörer som bedömer hur hållbart företag arbetar för att försäkra att de inte gör oetiska investeringar. Rating bolagen är dock inte helt oproblematiska och båda menar att mycket av ansvaret ligger på konsumenten eller kunden.

–Många i nordeuropa tänker mycket på miljön, men att sortera mjölkkartonger rätt ger mindre effekt än att gå till banken och se till att dina sparpengar inte investerats i miljöfarlig verksamhet. Gå till banken och fråga var dina pengar är säger Erik Hagen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »