• Erik Hagen, Tom Pettersson och samtalets moderator Martha Hannus. Foto: Axel Eriksson
Erik Hagen och Tom Pettersson intervjuas av Axel Eriksson
Erik Hagen och Tom Pettersson intervjuas av Axel Eriksson (lång version från Åland idag)
Publicerad: fredag, 10 augusti, 2018 - 16:26, uppdaterad: fredag, 10 augusti, 2018 - 17:30

Panelsamtal om etisk och hållbar finansiering

–Problemet är att ansvaret är uppdelat i ett myller av nivåer, det gör det svårt att få någon att ta ansvar. Det sa Erik Hagen från Western Sahara resource watch idag i ett panelsamtal som hölls på Emmausfestivalen. Samtalet avhandlade hur banker kan arbeta för att undvika att investera dina sparpengar i oetiska verksamheter.

Deltog gjorde även Tom Pettersson, chef för Ålandsbankens fondverksamhet och kapitalförvaltning. Han menar att Ålandsbanken jobbar mycket med frågan, man använder sig till exempel av så kallade ratingbolag, tredjepartsaktörer som bedömer hur hållbart företag arbetar för att försäkra att de inte gör oetiska investeringar. Rating bolagen är dock inte helt oproblematiska och båda menar att mycket av ansvaret ligger på konsumenten eller kunden.

–Många i nordeuropa tänker mycket på miljön, men att sortera mjölkkartonger rätt ger mindre effekt än att gå till banken och se till att dina sparpengar inte investerats i miljöfarlig verksamhet. Gå till banken och fråga var dina pengar är säger Erik Hagen.

Fler Nyheter

Air Leap certifierat för avtalsenliga plan

Air Leap har nu fått ett så kallat AOC-certifikat vilket innebär att de klassas som ett europeiskt flygbolag och kan börja flyga med större plan på linjer till Mariehamn.

Stort intresse för Godby vägstation

Intresset för Godby vägstation är mycket stort. Landskapet har bjudit ut stationen till försäljning via mäklare och när öppen visning hölls på torsdagen blev det rusning.

Tio sägs upp från Viking Line

Jan Hanses om resultatet av samarbetsförhandlingarna:
Viking Line säger upp tio personer. Det blev resultatet av samarbetsförhandlingarna som rederiet genomfört.

Åtalades för frihetsberövande och misshandel

En man åtalades idag för misshandel, hemfridsbrott och frihetsberövande.

"Åland måste söka internationell hjälp"

Gun-Mari Lindholm om EU-parlamentsplatsen:
-Jag tycker det är bedrövligt rent ut sagt. Finska politiker måste nu berätta hur de tänker upprätthålla de internationella förpliktelser de åtagit sig i samband med självstyrelsen, säger lagtingets talman Gun-Mari Lindholm (MSÅ).

Hans Mattsson Ab bygger samlingshuset

Det blir byggnadsfirma Hans Mattsson Ab som bygger ett nytt samlingshus i Jomala Prästgården by.

Boende upplever Önningebyvägen som osäker

En kvinna skriver till landskapsregeringen gällande trafiksituationen längs Önningebyvägen i Jomala. Enligt kvinnan har trafiken ökat rejält längs vägen de senaste åren, och hon menar att många bryter mot hastighetsbegränsningen på 50 kilometer i timmen. Kvinnan tycker att vägen borde breddas för att göra bättre rum åt fotgängare och cyklister.

Ny församlingspastor i Hammarland

Domkapitlet i Borgå stift har förordnat Markus Kallatsa till församlingspastor i Hammarlands församling från den 1 december i år till och med den sista november nästa år. Nu är Kallatsa församlingspastor i Tervola församling i Lappland.

EU-beskedet stor besvikelse för Löfström

Riksdagsledamot Mats Löfström intervjuas av Nina Smeds
- Det är ”game over” för den här gången, säger den åländska riksdagsledamoten Mats Löfström om gårdagens besked att Åland inte får Finlands nya EU-parlamentsplats. - Det är en jättestor besvikelse även om vi vetat att vägen aldrig varit spikrak. Men nu när vi står inför faktum känns det tomt, säger han.