Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 17 februari, 2017 - 10:14Uppdaterad: fredag, 17 februari, 2017 - 10:41
  • Marcus Måtar är byggbolagens jurist. Foto: Ulf Weman
  • Paf fälls för upphandling i samband med bygget av sitt nya hus. Foto: Paf.

Paf förlorade i Marknadsdomstolen

De åländska byggbolagen Ålands Bygg Ab och Allbygg Ab har båda varit missnöjda med hur Ålands Penningautomatförening, Paf, handhaft upphandlingen gällande nybyggnation av sitt huvudkontor.

De två byggbolagen anser att normala upphandlingsrättsliga regler inte har följts trots att Paf är en samhällskontrollerad enhet. Marknadsdomstolen delar de båda byggbolagens åsikt och har därför fällt Paf i detta upphandlingsärende, bland annat för att man inte har publicerat någon annons om den aktuella upphandlingen. Enligt Marknadsdomstolen är Paf är ett sådant i lag om offentlig upphandling avsett offentligrättsligt organ som skall följa upphandlingsreglerna.

Paf har överklagat beslutet till HFD som sannolikt avgör frågan under år 2017.

Ålands Bygg Ab och Allbygg Ab anser att den aktuella frågan huruvida offentliga bolag/aktörer skall följa upphandlingsregler eller inte är viktig, i synnerhet när det på Åland föreligger en utveckling där alltfler offentliga verksamheter bolagiseras. Det säger byggbolagens jurist Marcus Måtar i ett pressmeddelande.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »